08/06/2016
Σήμερα το «πράσινο φως» για τις εκπτώσεις 15% από τη ΔΕΗ

 

Την απόφαση για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος καλείται να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, έχοντας παράλληλα στην ατζέντα την ενημέρωση για τη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού (NOME), και τα νέα ΑΔΙ (μηχανισμοί αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά).

Νωρίτερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου σκοπεύει να μειώσει τα τιμολόγιά της κατά 15% στους συνεπείς καταναλωτές, αυτούς δηλαδή που πληρώνουν τον λογαριασμό τους χωρίς καθυστέρηση και σε όσους έχουν ρυθμίσει προηγούμενες οφειλές και τις εξοφλούν κανονικά.

Η κίνηση αυτή της ΔΕΗ, η οποία έχει ήδη συμπαρασύρει ορισμένους από τους ανταγωνιστές της σε προσφορές και εκπτώσεις, σηματοδοτεί την προσπάθεια της επιχείρησης αφενός να αναχαιτίσει τα αυξανόμενα χρέη των πελατών της, καθώς οι απλήρωτοι λογαριασμοί αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ και αφετέρου να ανακόψει τη διαρροή των «καλών» πελατών σε τρίτους προμηθευτές.

ΑΔΜΗΕ

Οσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ η ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση για την απόσχιση και την πώληση μεριδίου 20%-24% σε στρατηγικό εταίρο. Οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και το σχετικό ΦΕΚ για τον ΑΔΜΗΕ, όλες οι κινήσεις για τον Διαχειριστή θα πρέπει να εγκριθούν στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος Ιουνίου.

Τον Ιούλιο θα πρέπει να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στον Διαχειριστή Μεταφοράς. Ασφυκτικές είναι και οι υπόλοιπες προθεσμίες, καθώς τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να διενεργηθεί η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρισμού, ενώ άμεσα πρέπει να προχωρήσουν και τα νέα ΑΔΙ (Προσωρινός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας) για τα οποία ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του, επ' ευκαιρία της έκδοσης των τριμηναίων αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, αποκαλώντας τα νέα ΑΔΙ «άδικο και ατελέσφορο μέτρο αφού αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος της υδροηλεκτρικής παραγωγής, καθώς και τη λιγνιτική παραγωγή». Επίσης χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό των 45.000 ευρώ/mw της αποζημιώσης και ζήτησε από τη ΡΑΕ να

θεσπίσει το συντομότερο δυνατό μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης διασφάλισης επαρκούς ισχύος ο οποίος θα λειτουργεί με κανόνες αγοράς, χωρίς διακρίσεις. Τα νέα προσωρινά ΑΔΙ αποζημιώνουν τις μονάδες φυσικού αερίου και ένα μέρος των υδροηλεκτρικών.

Ο συνεπής καταναλωτής

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα εγκρίνει σήμερα και τις λεπτομέρειες της απόφασης για τη μείωση των τιμολογίων, όπως ποιους ακριβώς αφορά, αν ο συνεπής καταναλωτής θα κριθεί από τη συμπεριφορά του στο προηγούμενο χρονικό διάστημα (και για πόσους μήνες), όπως στην περίπτωση της έκπτωσης στα πάγια ή από το τι θα πράξει από εδώ και πέρα.

Τελος βάσει του προγράμματος διακανονισμών, έχουν διευθετηθεί μέχρι σήμερα οφειλές συνολικού ύψους άνω των 430 εκατ. ευρώ από περίπου 145.000 πελάτες. Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα ο ρυθμός των διακανονισμών θα αυξηθεί.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90