04/06/2016
Για τη μείωση του χρέους θα διατίθενται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

 

Στις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες δεν περιλαμβάνεται η διάταξη που θα προέβλεπε το «ακαταδίωκτο» των αλλοδαπών μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Επαναβεβαιώνει χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ελληνική Βουλή τη διάθεση των εισπράξεων από τις αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους της χώρας. Η τροπολογία αφορά τις εισπράξεις που προκύπτουν από τις διαθέσεις περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ειδικότερα, η τροπολογία επαναβεβαιώνει ότι τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ μεταφέρονται άμεσα στο ελληνικό Δημόσιο, ισχύοντας όσα προβλέπονται από τους ιδρυτικούς τους νόμους. Ετσι, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται για τις άλλες δραστηριότητες του υπερταμείου, τα έσοδα των ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ συνεχίζουν να διατίθενται για τους σκοπούς που περιγράφονται στους ιδρυτικούς νόμους τους, δηλαδή για την αποπληρωμή του χρέους.

Επίσης, με βάση την ίδια τροπολογία, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ θα περάσει στην ΕΤΑΔ Α.Ε., που ανήκει στο υπερταμείο, γνωστό και ως Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. «Μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ και τα τουριστικά ακίνητα κυριότητας EOT, τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ, ως έχουσα την επικαρπία αυτών, έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς», αναφέρει η σχετική διάταξη. Ετσι, το σύνολο της κρατικής ακίνητης περιουσίας περιέρχεται στο νέο υπερταμείο.

Ταυτόχρονα, καταργείται η υποχρέωση υποβολής εξαμηνιαίων ή/και ετήσιων απολογισμών του ΤΑΙΠΕΔ. Η κατάργηση αυτή είναι παρεπόμενο της ένταξης του ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο, το οποίο και είναι υποχρεωμένο να συντάσσει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Στις τροπολογίες, ωστόσο, που κατατέθηκαν χθες δεν περιλαμβάνεται η διάταξη που θα προέβλεπε το «ακαταδίωκτο» των αλλοδαπών μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να μη φέρει τη σχετική διάταξη χθες. Δεν αποκλείεται, βέβαια, μια τέτοια διάταξη να έλθει τις επόμενες ημέρες.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90