03/06/2016
Τσακαλώτος: Διευκρινιστικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα οι τροπολογίες

 

«Σήμερα ολοκληρώνουμε το δεύτερο μέρος του αφηγήματος της κυβέρνησης, που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η διευθέτηση του θέματος του χρέους», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες, και με τις οποίες αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι στις τροπολογίες θα υπάρχουν σκληρότερα μέτρα και τόνισε ότι πρόκειται, κυρίως, για διευκρινιστικές αλλαγές.

«Κανείς που ψήφισε υπέρ του πολυνομοσχεδίου, δεν θα έχει λόγο να μην ψηφίσει και τώρα τις τροπολογίες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, επεσήμανε ότι με τις τροπολογίες δεν γίνεται σκληρότερος, απλά διευκρινίζονται ορισμένες περιπτώσεις. «Δεν γίνεται πιο σκληρός, όπως λένε ΜΜΕ που μας έχουν καταπλήξει με τις προβλέψεις τους, αλλά διευκρινίζεται ότι όταν θα υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις θα συμπεριλαμβάνονται και αυτές στον 'κόφτη'» είπε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς, σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, η οποία οφείλεται σε ανωτέρα βία, ή φυσικές καταστροφές και η δημοσιονομική επίπτωση ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, αυξάνεται για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Για τα ειδικά μισθολόγια, δεν θα ισχύσει το πάγωμα των ωριμάνσεων για τη διετία 2017-2018, προκειμένου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, φέτος, να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα ισοδύναμα μέτρα, που μπορεί να προέλθουν από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία περιλαμβάνονται στην τροπολογία, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου, αυτή η δαπάνη δεν θα λαμβάνεται υπόψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα προκαλεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να «βρει κάποιο αφήγημα», αφού τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε, ότι θα πέσει η κυβέρνηση, δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν θα εκταμιευθεί η δόση, έχουν διαψευστεί.

Από 1η Ιουνίου χάνεται για κάποιους το ΕΚΑΣ

Δεν θα περικοπεί το ΕΚΑΣ για την περίοδο έως και την 1η Ιουνίου, καθώς από τότε εφαρμόζονται τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, σύμφωνα με την τροπολογία την οποία κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ανέφερε ότι η διάταξη κατατέθηκε μετά από τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι δεν θα αναζητηθεί η επιστροφή του ΕΚΑΣ, αντίθετα με την πρακτική που είχε ακολουθηθεί τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα ποσά για την εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων θα αναπροσαρμόζονται κάθε έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα γίνεται το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, προκειμένου το ΕΚΑΣ να μην χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους σε μη δικαιούχους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σωρευτική εξοικονόμηση για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων, προβλέπεται να ανέλθει μεταξύ 2016-2017 σε 570 εκατ. ευρώ, μεταξύ 2016-2018 σε 808 εκατ. ευρώ και 2016-2019 853 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90