10/03/2014
Με δήλωση "επαρκούς προόδου" ανοίγει ο δρόμος για τη δόση

 

Μία δήλωση «επαρκούς προόδου» της εν εξελίξει αξιολόγησης αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά και την συμφωνία τεσσάρων σημείων για το ζήτημα των τραπεζών η οποία επετεύχθη λίγο πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Πλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μεθαύριο Τετάρτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία έως την ερχόμενη Κυριακή καθώς έχει υπάρξει προσέγγιση στα περισσότερα πεδία της διαπραγμάτευσης.

«Διαπιστώνεται βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», λένε χαρακτηριστικά στο οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα όπως τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος οι μέχρι τώρα διαφωνίες δεν έχουν επηρεάσει το κλίμα και την αποδοχή της Ελλάδας από τις αγορές . Προσθέτει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση να αρχίσει η εκταμίευση των δόσεων και να είναι σε ετοιμότητα η Αθήνα να βγει με ομολογιακές εκδόσεις στις αγορές , ακόμη και πριν τις Ευρωεκλογές, εφόσον σταθεροποιηθούν τα επιτόκια κάτω από το 6,6% με 6,8% που βρίσκονται σήμερα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την σύγκλιση στο θέμα των τραπεζών. Κατά πληροφορίες στη συμφωνία τεσσάρων σημείων προβλέπονται τα ακόλουθα:

-Η διαφωνία του ΔΝΤ ως προς το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων δεν θα μπλοκάρει την αξιολόγηση και ως εκ τούτου την δόση .

-Προς το παρόν το Ταμείο αποδέχεται τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν με αυτές .

-Θα δοθεί περισσότερος χρόνος στις εγχώριες τράπεζες για να προχωρήσουν τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης περιμένοντας τα τεστ κοπώσεως της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας.

-Το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει πιθανότατα ι εντός της εβδομάδας το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Π. Τόμσεν το απόγευμα του Σαββάτου στέλεχος του υπουργείου υπογράμμισε πως «πάμε με λυμένο το θέμα τον τραπεζών στο Εurogroup” . Δηλαδή δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση της τρόικας. «Αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών», πρόσθεσε ο ίδιος εκτιμώντας ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική Τράπεζα », προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πλέον στην κυβέρνηση θέτουν ως απώτερο χρονικό ορόσημο το άτυπο Ecofin της 1ης Απριλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση για την έγκριση της δόσης θα απαιτηθεί λόγω του άτυπου της συνεδρίασης της 1ης Απριλίου ένα έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την επίτευξη συμφωνίας η Ελλάδα θα λάβει σε... δόσεις και με την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων το ποσό των 10,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής του κ. Κλ. Ρέτλινγκ. Επίσης θα αποδεσμευτούν τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 5,4 δισ. ευρώ με δεδομένο ότι το Ταμείο “οφείλει” τρεις δόσεις προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μία.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90