07/03/2014
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της σήμερα στη Φρανκφούρτη . Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Το επιτόκιο καταθέσεων διατηρήθηκε στο μηδέν και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να είναι «κολλημένος» κάτω από το 1%, ορισμένοι πίστευαν ότι η ΕΚΤ θα ανακοίνωνε μία μείωση κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%) στο βασικό επιτόκιό της που ανέρχεται σήμερα σε 0,25%, ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι θα λάβει πιο τεχνικά μέτρα για να αυξηθεί η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και να στηριχθούν οι επενδύσεις.

Πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στο Ρόιτερς στην αρχή της εβδομάδας ότι θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση για τη διακοπή της λεγόμενης «αποστείρωσης» από τις αγορές ομολόγων που είχε κάνει η κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης (σ.σ.: η διακοπή της αποστείρωσης σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ρευστότητα που χορηγεί η ΕΚΤ).

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90