06/03/2014
Παραμένει η διάσταση απόψεων με την τρόικα

 

Οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό έχουν κλείσει και δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2014, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με την Τρόϊκα και το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ελληνική ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από το ΔΝΤ και την Κομισιόν ενώ όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά τη συνάντηση: "από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, περνά η εκταμίευση της δόσης".

Πάντως, η εκτίμηση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις βελτιώθηκε ενώ όπως γνωστοποίησε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που είχε αποφασίσει στο 87%. Θα γίνουν δεκτές ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα της κυβέρνησης. Μεταξύ των θεμάτων που η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και η κυκλικότητα στην κρουαζιέρα.

Παρ' όλα αυτά παραμένει η διάσταση απόψεων τόσο για το γάλα όσο και για τα ΜΥΣΥΦΑ και τα φαρμακεία.

Γενικότερα, σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμισε, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ότι τα θέματα είναι πολλά, συνολικά 329 παρεμβάσεις, και όλα αλληλοεπηρεάζονται ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να είμαι σε θέση να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ωστόσο το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο.»

Τράπεζες

Σχετικά με το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η άποψη του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι ότι υπεύθυνη για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας. Όπως σχολίασε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ: "είναι μια θεσμική διαφορά που πρέπει να την λύσουν μεταξύ τους, το ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ διαφωνεί αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας". Επίσης σημείωσε ότι μπορεί να βρεθεί η λύση πριν τη σύνοδο του Eurogroup και πρόσθεσε: "θέλουμε ευρωπαϊκή λύση".

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90