18/05/2016
Αλλάζει τα δεδομένα η πρόταση - έκπληξη του ΔΝΤ για το χρέος

 

Γενναία πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ρίχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο, εν αναμονή του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαίου. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων το ΔΝΤ πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης έως το 2040 προωθώντας πρόταση τριών σημείων, που με βάση τις διαθέσεις που επικρατούν στην ευρωζώνη θεωρείται ιδιαίτερα γενναιόδωρη.

Μάλιστα, μεταξύ των προτάσεών του είναι τα δάνεια από την Ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040 - 2080. Σχολιάζοντας χθες την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το χρέος, στο Eurogroup τη Δευτέρα, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει ξεκάθαρη λίστα από επιλεγμένες μεθόδους στο τραπέζι.

Θετικό

Ο ίδιος υπογράμμιζε πως εάν φθάσουμε στο Euro-group με ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος, θα πρόκειται για θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα ήταν ευχής έργο, όταν οι Ευρωπαίοι πάρουν τις αποφάσεις τους, να είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να πάει στο διοικητικό του συμβούλιο και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι υπάρχει σαφής προσδοκία ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στην τρέχουσα, πρώτη αξιολόγηση και όχι στη δεύτερη ή την τρίτη. Κληθείς πάντως να σχολιάσει μία από τις φερόμενες ως προτάσεις του Ταμείου για ελάφρυνση χρέους που περιέχει επιτόκιο 1% - 1,5% για τις επόμενες δεκαετίες, εκτίμησε πως θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί. Όπως παράλληλα εκτίμησε το ΔΝΤ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ξεκινήσει το πρόγραμμα του με την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά αυτό είναι επί του παρόντος απλά μια πιθανότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αποφάσεις του Ταμείου να μετατεθούν για αργότερα, πιθανόν προς το φθινόπωρο, εκτός σοβαρού απροόπτου. Από την πλευρά της η Αθήνα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, χθες, περιμένει από το Eurogroup να κάνει λόγο για την άμεση αλλά και τη μεσοπρόθεσμη απόφαση για το χρέος, με το δεύτερο σκέλος να αφορά στα μέτρα που θα ληφθούν από το 2018 και μετά και για τα οποία ζητούμενο είναι να αποτυπωθεί, άμεσα, ένας οδικός χάρτης.

Η ίδια μάλιστα έσπευσε να επισημάνει πως οι απόψεις, Eυρωπαίων και ΔΝΤ δεν βρίσκονται σε σύμπνοια, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πάντα πίστευε πως οι απόψεις του Ταμείου ήταν στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στο χρέος.

Εως το 2080!

Όπως αποκάλυψε χθες η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχων, η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που παρουσιάστηκε στα κράτη • μέλη της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα και στοχεύει στο να διατηρήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, κάτω από το 15% του ΑΕΠ, περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία:

• Το ΔΝΤ προτείνει η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040.

• Προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας από την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080

• Προτείνει το επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να τεθεί στο 1,5% για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν από τώρα σε παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, κάτι που αναμένεται να καταδειχθεί και στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 20 και 21 Μαΐου. Εκεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται οι ΗΠΑ και το Ταμείο να ασκήσουν πιέσεις στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το θέμα, ενώ με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα παρουσιαστεί στο ΔΝΤ οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Αυτό θα αφήσει μετέωρο το θέμα της συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τη Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει την πρόταση του ESM για εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη για το την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ορισμένους αξιωματούχους να εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχθούν ενδεχομένως έναν πιο περιορισμένο ρόλο για το Ταμείο, αντί να προβούν σε μεγάλες παραχωρήσεις για το χρέος.

Χαμηλώνει τον πήχυ

• «Δευτερεύουσας σημασίας» χαρακτήρισε χιες ο Γ. Βάιντμαν, επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, το θέμα του ελληνικού χρέους, επιχειρώντας να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, ενόψει των δύσκολων συζητήσεων με το Ταμείο την Τρίτη. «Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι δευτερεύουσες, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελεί το πιεστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας» υποστήριξε και εκτίμησε πως εκείνο που προέχει για την Ελλάδα είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του προγράμματος και να υπάρξει τρόπος ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ξεκάθαρη λίστα

• Σχολιάζοντας χθες την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το χρέος, στο Eurogroup τη Δευτέρα, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει ξεκάθαρη λίστα από επιλεγμένες μεθόδους στο τραπέζι.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90