13/05/2016
Νέα μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από ΕΚΤ τον Απρίλιο

 

Mειώθηκε η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, η εξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος διαμορφώθηκε στα 99,6 δισ. ευρώ από 101,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Η μείωση αυτή αντανακλά, κατά κύριο λόγο, τη μείωση της ρευστότητας που άντλησαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ στα 32,7 δισ. ευρώ από 35,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. H εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πώληση των ομολόγων του EFSF που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες απευθείας στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα.

Αντίθετα, ο δανεισμός των τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης βοήθειας (ELA) σημείωσε οριακή αύξηση και διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου στα 66,9 δισ. ευρώ από 66,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA σημείωση αύξηση 1,04% ή 690 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Ο ELA, που είναι πιο ακριβός για τις τράπεζες συγκριτικά με την χρηματοδότηση από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξήθηκε στα 66,88 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου μήνα από τα 66,19 δισ. ευρώ Μάρτιο.

Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA αποτελεί την μοναδική πηγή χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον περασμένο Φεβρουάριο. 

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90