13/05/2016
Σ. Νίξον: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά οι μεταρρυθμίσεις

 

Παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται κάνει μέσω της Wall Street Journal, ο αναλυτής Simon Nixon, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ακριβώς η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

 «Το debate για την ελάφρυνση χρέους είναι δευτερεύον. Κανείς δεν πιστεύει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.  Κανείς δεν πιστεύει ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει οποιοδήποτε χρέος για χρόνια. Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αυτοχρηματοδοτείται στις αγορές για δεκαετίες»,σημειώνει και προσθέτει ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να γεφυρωθεί η ανάγκη αυτή του Ταμείου με την επιθυμία της Γερμανίας να διασφαλίσει πως η Αθήνα δε θα επιστρέψει στις παλιές συνήθειες».

Όπως σημειώνει η WSJ, αν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, «πραγματικό δράμα» παραμένει το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, το οποίο μπορεί να καταλήξει με έναν από τους εξής δύο τρόπους:

Είτε η Ελλάδα τελικά θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει το αποτυχημένο οικονομικό της μοντέλο, είτε η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να επιμένει υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στη διάσωση.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προτίμησαν να προστατεύσουν το δημόσιο τομέα αντί να δαπανήσουν σε προμήθειες και εξοπλισμό για νοσοκομεία, να διατηρήσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα αντί να ξοδέψουν σε παιδεία και εκπαίδευση, να κρατήσουν ένα φόρο εισοδήματος που εξαιρεί το 55% των εργαζομένων αντί να χαλαρώσουν το βάρος των επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Τα μεγαλύτερα θύματα αυτών των επιλογών είναι οι νέοι, οι οποίοι αναγκάζονται να υπομένουν την υψηλή ανεργία», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Άλλωστε, ο Nixon εξηγεί πως για δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας που παρείχε αφειδώς προστασία σε ένα μεγάλο φάσμα ομάδων. Χρηματοδότησαν τη γενναιοδωρία αυτή με απερίσκεπτο δανεισμό και επιβάλλοντας υψηλότερη φορολογία σε μια πολύ περιορισμένη βάση φορολογουμένων. Όταν ήρθε η κρίση, η Αθήνα δεν εγκατέλειψε αυτό το μοντέλο αλλά το ενίσχυσε.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90