10/05/2016
Έγιναν σοβαρές μεταρρυθμίσεις, να δούμε μηχανισμό και χρέος δήλωσε ο Μοσκοβισί

 

Ουσιαστική πρόοδο διαπιστώνει στην Ελλάδα ο ο Ευρωπαίος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναφέροντας προσερχόμενος στο Eurogroup ότι έχουν γίνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και τώρα πρέπει να δούμε τον προληπτικό μηχανισμό και το χρέος. Μάλιστα σημειώσε ότι η ελληνική πρόταση για το εφεδρικό πακέτο μέτρων κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, η Ελλάδα κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο Επίτροπος επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες (Κυριακή) είναι σημαντικά τμήματα μιας βασικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, προσέθεσε, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη από β΄ εξάμηνο και θα δει αύξηση ΑΕΠ 2,7% του ΑΕΠ το 2017.

Μετά τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να δούμε τα δυο άλλα θέματα: τον προληπτικό μηχανισμό που πρέπει να κάνουμε ακόμα πρόοδο και το χρέος που θα ξεκινήσουμε να συζητούμε, σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν βάζει την τεχνογνωσία, αλλά η απόφαση εν πολλοίς εξαρτάται από τα κράτη μέλη, πρόσθεσε σε ότι αφορά το χρέος.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τους Θεσμούς, το ΔΝΤ αλλά και τα κράτη-μέλη.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δίνοντας μια περιγραφή της κατάστασης: στις μεταρρυθμίσεις έχουμε φτάσει στο τέλος, στον προληπτικό μηχανισμό είμαστε σχεδόν εκεί που θέλουμε και για το χρέος τώρα ξεκινάμε.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για το σημερινό Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος για τον συγκερασμό των απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90