10/05/2016
Ντάισελμπλουμ: Στόχος η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα μέχρι τις 24 Μαΐου

 

Το θέμα του χρέους θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα (Δευτέρα), επιβεβαίωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας, όμως, ότι δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα κατάληξη. Νωρίτερα ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε τα κόστη εξυπηρέτησης να γίνουν διαχειρίσιμα.

Ουσιαστικά ο επικεφαλής του οργάνου επιβεβαιώνει ότι σήμερα θα ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους για τα κρίσιμα ζητήματα (προληπτικός μηχανισμός και χρέος), με τη Γερμανία να βρίσκεται μάλλον σε δύσκολη θέση, καθώς όλο και πληθαίνουν οι φωνές υπέρ των επιδιώξεων της Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Euroworking Group, την προπαρασκευαστική για το Eurogroup, ουσιαστικά έκλεισε το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ. Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Αμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία).

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δηλώνει ότι στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο και τώρα πρέπει να δούμε τον προληπτικό μηχανισμό και το χρέος, ενώ επισημαίνει ότι και η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Για επίτευξη στόχων από την πλευρά της Ελλάδας μίλησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ.

Πολύ θετικά σχόλια για την Ελλάδα πετώντας στο Eurogroup το μπαλάκι για τις επόμενες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν και την αναδιάρθρωση του χρέους έκανε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ.Σαπέν. Ακόμη και ο σκληρός φινλανδός αξιωματούχος Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλά για τεράστιο βήμα μπροστά της Ελλάδας βλέποντας ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελαφρύνσεις για το χρέος.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα στον Β.Σόιμπλε δημιουργεί μάλλον η δήλωση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση ελληνικού χρέους. Παρόλο που ο Σόιμπλε μέχρι πρότινος δήλωνε δοθείσης ευκαιρίας ότι δεν απαιτείται αυτή τη στιγμή συζήτηση για ελάφρυνση χρέους ο Γκάμπριελ τονίζει ότι «το Eurogroup πρέπει να βρει έναν τρόπο για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της». Άλλωστε προσθέτει «γνωρίζουμε όλοι ότι κάποια στιγμή αυτή (σ.σ. η ελάφρυνση του χρέους) θα γίνει. Δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε».

Με τα περιθώρια να στενεύουν για το Βερολίνο, καθώς εκτός από το ΔΝΤ -που ούτως ή άλλως εκμεταλλευόμενο ότι η Γερμανία επιθυμεί διακαώς την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα την πιέζει για αποφάσεις άμεσα σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- πιέσεις δέχεται πια και από εταίρους της στην ΕΕ, ο Σόιμπλε προσπαθεί να κερδίσει χρόνο επαναλαμβάνοντας καταρχάς ότι αναγκαία προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση του χρέους, που δεν μπορεί να περιέχει κούρεμα της ονομαστικής αξίας του, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Πιστεύω ότι επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί κάποια λύση» είπε ο Β.Σόιμπλε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. Το μόνο καινούριο που ίσως μπορεί να θεωρηθεί για το θέμα του χρέους είναι ότι παραδέχθηκε ότι χωρίς την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του δεν μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, οπότε εάν και όποτε κριθεί ότι δεν είναι βιώσιμο «μπορεί να υπάρξει σχετική συζήτηση» 

«Οπωσδήποτε θα συζητήσουμε το χρέος. Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και το υπό ποιες συνθήκες. Θα είναι η πρώτη συζήτηση, οπότε δεν περιμένω οριστικά αποτελέσματα», δήλωσε πάντως ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Θα επιστρέψουμε αφού γίνει περισσότερη τεχνική δουλειά στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, πρόσθεσε.

Δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι ελπίζουμε να έχουμε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα μέχρι τις 24 Μαΐου.

Σχετικά με το σημερινό Eurogroup επισήμανε ότι θα ακούσουμε από τους Θεσμούς τι έχει γίνει και ίσως αποτελέσει τη βάση για την επόμενη δόση. Είναι εφικτό να έχουμε εκταμίευση την επόμενη/ες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Για το προληπτικό πακέτο συμπλήρωσε ότι πρέπει να τεθεί σε ισχύ αν ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους στόχους του προγράμματος. Η Ελλάδα είναι στο σωστό μονοπάτι, ελπίζω να μείνει στο σωστό μονοπάτι αλλά αν αποκλίνει κάποια μέτρα θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα συζητήσουμε σήμερα.

Αναφορικά με τις διαφωνίες ΕΕ – ΔΝΤ για το προληπτικό πακέτο είπε ότι η διαφορά αφορά κυρίως την απόδοση των μέτρων. Το ΔΝΤ είναι πιο προσεκτικό. «Το ΔΝΤ δεν έχει πει ότι το προληπτικό πακέτο δεν είναι αξιόπιστο», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δούμε και τους Συνταγματικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90