26/04/2016
Δημιουργείται εθνικό αρχείο offshore εταιρειών στον Τειρεσία

 

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers για off shore που ιδρύθηκαν με τη βοήθεια της Mossack Fonseca άλλαξαν άρδην το σκηνικό για τις υπεράκτιες εταιρίες

Στη δημιουργία εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που συναλλάσσονται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος -έχουν λογαριασμούς- προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο, σε εφαρμογή απόφασης σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Πρόσβαση σε αυτό το εθνικό μητρώο θα έχουν όχι μόνο οι αρχές καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και οι φορολογικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε οντότητα, όπου και να βρίσκεται, εάν κάνει συναλλαγές μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να έχει πλέον ελληνικό ΑΦΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του αρχείου μέσα στο 2016. Το αρχείο αυτό θα δημιουργηθεί στον «Τειρεσία» και η ανταλλαγή θα γίνεται μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, της διεύθυνσης διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Μέχρι σήμερα οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους συνταγμένους καταλόγους υπεράκτιων εταιριών, κυρίως αυτών που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα- γνωστά ως “υπεράκτιες βίλες”. Ο συγκεκριμένος πίνακας που δημιούργησε το ΣΔΟΕ, περιλαμβάνει 23.000 επιχειρήσεις.

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην το σκηνικό για τις υπεράκτιες εταιρίες, πιέζοντας παράλληλα τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να προχωρήσουν σε μέτρα διαφάνειας.

Πάντως στη σύνταξη των καταλόγων των τελικών δικαιούχων δεν περιλαμβάνονται μεγάλες κατηγορίες gate keepers, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ΑΧΕΠΕΥ, ΕΠΕΥ, που συνδέονται με τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών ή διευκολύνουν τις συναλλαγές τους. Έτσι, δημιουργείται στην ουσία, λένε ανεπίσημα οι τράπεζες, ένας «αθέμιτος» ανταγωνισμός αρρύθμιστων «παικτών» που συνεχίζουν να παίζουν το παλαιό παιχνίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, για να γίνει η διαχείριση αυτών των πληροφοριών, απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος καταχώρησης τραπεζικών λογαριασμών (μητρώο) και δικαιούχων που προσφέρεται από τις εμπορικές τράπεζες, χωρίς το Δημόσιο να έχει απαντήσει στη σχετική προσφορά.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90