21/04/2016
Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

 

Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%. Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

Με την εφαρμογή του μέτρου θα υπάρχει αύξηση σε:

1. Τυποποιημένα είδη διατροφής όπως ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι, αλλαντικά κ.α.

2. Αναψυκτικά και χυμούς

3. Ταβέρνες και εστιατόρια και catering

4. Εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί

5. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών

Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ θα υπάρχει επίσης αύξηση φόρων στην κινητή, και φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση. Παραμένει ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου, για το οποίο δίνεται σκληρή μάχη με το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. Επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Χθες, οι συζητήσεις αφορούσαν σε θέματα παιδείας και ενέργειας, καθώς και στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ, επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σημειώνεται, ότι η τελευταία κατά σειρά συνάντηση  την Τρίτη αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, ενώ δεν συμμετείχε το ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του οποίου αναμένεται να ενσωματωθεί από σήμερα στις διαπραγματεύσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ για την αξιολόγηση               

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αντικείμενο της συζήτησης τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, μετέφερε στην κ. Μέρκελ την ελληνική θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90