18/04/2016
"Επαγρύπνηση" για την παγκόσμια οικονομία- Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, με τους συμμετέχοντες να είναι σχετικά καθησυχαστικοί για την περαιτέρω επορεία της παγκόσμιας οικονομίας -παραδεχόμενοι, ταυτόχρονα, ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν ξεπεραστεί και οι "παγίδες" είναι αρκετές.

"Δεν υπήρχε το ίδιο επίπεδο άγχους", ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ το Σάββατο. Ήταν κάτι σαν "μια συλλογική θεραπεία για το πώς μπορούν οι οικονομίες να μετακινηθούν από την αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, σε λύσεις των προβλημάτων τους", συμπλήρωσε.

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάκαμψη έχουν σταθεροποιηθεί, ήταν ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στις εργασίες.Οι χώρες των G-20 υιοθέτησαν έναν πιο αισιόδοξο τόνο στις τοποθετήσεις τους σε σύγκριση με τη Σαγκάη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν είχαν παραδεχτεί πως ξεκινούσε μια δύσκολη και δύσβατη χρονιά για τις αγορές. Από εκείνο το χρονικό σημείο όμως οι δείκτες των χρηματιστηρίων σημείωσαν άνοδο της τάξης του 8%, ενώ οι δείκτες της αστάθειας χαλάρωσαν.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η ανάπαυλα δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς υπάρχει ένας συνδυασμός κινδύνων που απειλεί να επηρεάσει αρνητικά την υφιστάμενη σταθερότητα. Τέτοια ρίσκα είναι η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, η πολιτική κρίση στη Βραζιλία, καθώς και η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Εκτός από αυτά, παρούσα είναι ακόμη η ύφεση στον τομέα των εμπορευμάτων και των εξαγωγών, ο πόλεμος στη Συρία, η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η προσφυγική κρίση της Ευρώπης, καθώς και ένας υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία που απειλεί να υψώσει εμπόδια στη μετανάστευση και το εμπόριο.

Ως εκ τούτου, στις συζητήσεις της Εαρινής Συνόδου επικρατούσε ανησυχία για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και η θέληση να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Η Λαγκάρντ, μάλιστα, έκανε λόγο για "επαγρύπνηση" και όχι "συναγερμό" στην παγκόσμια οικονομία. Σημεώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιώντας ότι μια παρατεταμένη περίοδος ισχνής ανάπτυξης θα την άφηνε εκτεθειμένη σε αρνητικά σοκ.

Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, όμως, δεν υπάρχει λόγος βαθιάς ανησυχίας. "Δεν χρειάζεται να ανατροφοδοτήσουμε την κινδυνολογία", δήλωσε σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας πως "έχουμε μεν μέτρια ανάπτυξη σε αρκετά τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με σενάρια κρίσης", είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, σημείωσε ότι "ο κίνδυνος μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ σαφέστατα και έχει ανέβει ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα". "Η γενική άποψη είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άμεσο, βραχυπρόθεσμο σοκ και αστάθεια, ενώ θα προκαλούσε ζημιά στην παγκόσμια οικονομία για μεγάλο διάστημα", συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, που συμπεριλαμβάνουν την μεταβλητότητα των αγορών, την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση, ακόμα και την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Οι κίνδυνοι της οικονομικής αστάθειας είναι ουσιώδεις. Κάποιες αναδυόμενες οικονομίες έχουν υψηλά χρέη τόσο εγχώρια,  αλλά όσο και προς το εξωτερικό, ως εκ τούτου είναι ευάλωτες σε απότομες μεταβολές ισοτιμιών και εκροές κεφαλαίων, παρά τα υψηλότερα αποθεματικά και τα βελτιωμένα μακροοικονομικά τους", ανέφερε.

Πάντως, όπως και στην Σανγκάη, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία- νομισματικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Και επανέλαβαν ότι οι νομισματικές πολιτικές από μόνες τους δεν μπορούν να παράγουν ισορροπημένη ανάπτυξη.  

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90