13/04/2016
Σόιμπλε: Συμφωνεί με ΔΝΤ ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, διαφωνεί για χρέος

 

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο Β.Σόιμπλε εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου, αναγνωριζει εμμέσως το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει τα μέτρα, προσθέτοντας, όμως, ότι «ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει» -βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ. Θα υπάρξουν συζητήσεις για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, σημειώνει. Επιμένει όμως στο ότι «δεν βλέπω ανάγκη για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή».

«Δουλεύουμε σκληρά για να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση έως τέλη Απριλίου. Αυτό μου φαίνεται πιθανό» λέει ο Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ότι αφορά δε τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό λέει με διπλωματία: «Κανείς δεν ζητάει από την Ελλάδα να εφαρμόσει την συμφωνία κατά γράμμα, αλλά ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει».

Και αν ως προς το σημείο αυτό η επιχερηματολογία του γερμανού υπουργού Οικονομικών θυμίζει πολύ αυτή του ΔΝΤ, για το οποίο άλλωστε το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ό,τι αφορά της διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Δεν βλέπω ανάγκη για αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή», επιμένει ο Σόιμπλε, δείχνοντας ότι το Βερολίνο πολύ δύσκολα θα κάνει αυτή τη «θυσία» προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Από την άλλη, όμως, με τον Σόιμπλε να επαναλαμβάνει ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί, η Γερμανία τηρεί τη συμφωνία» δεν αποκλείεται να υπάρξει μια σχετική παραχώρηση για το χρέος έστω για το μέλλον και όχι για «αυτή τη στιγμή». Αλλωστε υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος εμφανίζεται πιο διαλλακτικός στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι για λήψη αποφάσεων για το χρέος, αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

«Αναμένω να υπάρξουν συζητήσεις για την Ελλάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, αυτή την εβδομάδα» σημειώνει ακόμη ο Β.Σόιμπλε.

Πιο συγκεκριμένος για αυτές τις συζητήσεις γίνεται ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου του ΔΝΤ.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90