12/04/2016
Ηχηρό μήνυμα από Κρ. Λαγκάρντ στους Ελληνες πολιτικούς

 

Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση της χώρας τους, ήταν το μήνυμα που έστειλε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους, εκτιμώντας πως η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Bloomberg Markets, η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε το λάθος που είχε κάνει το Ταμείο σε σχέση με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε.

Σύμφωνα με την ίδια υπερεκτιμήθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την «ιδιοκτησία» των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λεγόταν «δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα», βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι, με βάση τα όσα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, «είμαστε εδώ για να αξιολογούμε τους αριθμούς, τις μεταρρυθμίσεις και το αποτέλεσμα αυτών» και πρόσθεσε ότι «στόχος του ΔΝΤ είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας». Η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως θεωρεί ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ε.Ε., σημειώνοντας πως «δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες, με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην Ε.Ε.».

Όσον αφορά στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε πως η δουλειά του Ταμείου είναι να δανείσει χρήματα της διεθνούς κοινότητας, ακόμη και από φτωχές χώρες, σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και είχε παρουσιάσει λάθος στοιχεία.

Κάποιος έπρεπε να πει «αυτό είναι λάθος, αυτό πρέπει να αλλάξει, αυτό πρέπει να γίνει». Θεωρώ καθήκον μας στο ΔΝΤ να μην εφησυχάζουμε, να αξιολογούμε την πραγματικότητα των αριθμών και των μεταρρυθμίσεων και να μετράμε την απόδοση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων και να «επανιδρύσουμε» την αξιοπιστία και την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90