12/04/2016
Κομισιόν: Υπάρχει πρόοδος, παραμένει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018

 

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μιλά η Κομισιόν, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Ξεκαθαρίζει δε ότι για την Κομισιόν παραμένει ο στόχος της συμφωνίας του καλοκαιριού για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στόχο που το ΔΝΤ αμφισβητεί ζητώντας ή να χαμηλώσει στο 1,5% του ΑΕΠ ή να υπάρξει γενναία ελάφρυνση χρέους προκειμένου «να βγαίνουν τα νούμερα».

«Υπήρξε πρόοδος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα.

Ερωτηθείσα για τα σημεία εμπλοκής της διαπραγμάτευσης η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μόνο ότι «τα θέματα αυτά επαφίενται στους διαπραγματευτές».

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα, η Α.Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι παραμένουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου και αφορούν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.

Η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε συμβιβασμό με τους διεθνείς δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, που θα ξεκλειδώσει περισσότερη βοήθεια στη χώρα, είπαν κυβερνητικές πηγές την Δευτέρα μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν παραπάνω από δέκα ώρες και τελείωσαν λίγο πριν τις 6 το πρωί ώρα Ελλάδος. Προγραμματίστηκε να συνεχιστούν αργότερα την Δευτέρα.

«Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν στο δημοσιονομικό [...] είμαστε πολύ κοντά» είπε κυβερνητική πηγή. Διαφορές παραμένουν στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και τα κόκκινα δάνεια, πρόσθεσε.

Η αξιολόγηση έχει διαρκέσει για μήνες, κυρίως λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των δανειστών για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2018, το οποίο αρχικά υπολογιζόταν σε 3% από την ΕΕ, 1% από την Αθήνα και 4,5% από το ΔΝΤ.

Όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το 3% ώς σενάριο βάσης για τις συζητήσεις στην Αθήνα.

Παρόλα αυτά η ΕΕ και το ΔΝΤ διαφωνούν ακόμα για το αν η Αθήνα μπορεί αν πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018, είπε αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στο Reuters.

Το ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει αν θα συγχρηματοδοτήσει το τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας μετά την αξιολόγηση και ανάλογα με το τι ελάφρυνση χρέους θα λάβει η Ελλάδα, πιστεύει πως η Αθήνα δεν θα πετύχει τον στόχο πλεονάσματος για το 2018 και περιορίζει τον στόχο στο 1,5%, ακόμα και αν τα μέτρα που θα εφαρμόσει η χώρα φτάσουν στο 3% του ΑΕΠ, είπε ο αξιωματούχος.

Οι θεσμοί της ΕΕ πίστευαν πως ο στόχος είναι εφικτός, ενώ θέλουν να τελειώσει η παρακώλυση χρηματοδότησης της χώρας το γρηγορότερο, καθώς η Ελλάδα επιβαρύνεται από την μεταναστευτική κρίση.

Μία θετική αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει μέχρι και 5 δισ. ευρώ σε βοήθεια, χρήματα που η Αθήνα έχει ανάγκη για να ξεπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, αλλά και απλήρωτους εγχώριους λογαριασμούς.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε συμβιβασμό πριν την σύνοδο υπουργών οικονομικών της ΕΕ στις 22 Απριλίου, ελπίζοντας πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα στείλει θετικό σήμα στις αγορές και θα επαναφέρει επενδυτές.

Παράλληλα, μια ελάφρυνση χρέους θα πείσει τους Έλληνες πως οι θυσίες τους αποδίδουν μετά από έξι χρόνια λιτότητας.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90