08/04/2016
Ασφαλιστικό: Ζητούν περικοπές ακόμη και στις συντάξεις χηρείας

 

Μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ακόμη και από τον περιορισμό των νέων δικαιούχων συντάξεων... χηρείας ζητούν οι Θεσμοί, παρά τα βήματα προσέγγισης που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά το νέο Ασφαλιστικό.

Στα θέματα που παραμένουν «ανοικτά» και συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο (ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις έως τα 25χρόνια ασφάλισης, εύρος περικοπών στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, που συναρτάται από το ποσοστό αύξησης των εισφορών το οποίο μένει να συμφωνηθεί) προστέθηκε η αξίωση για περιστολή της δαπάνης στις νέες συντάξεις χηρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζήτησαν να τεθεί ως όριο ηλικίας το 57ο για τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης μετά τα πρώτα τρία χρόνια καταβολής στους επιζώντες συζύγους.

Να σημειωθεί ότι ο ν.3863/10 που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, δεν προβλέπει όριο ηλικίας, αλλά, την περικοπή της σύνταξης χηρείας κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας εφόσον ο επιζών είναι κάτω των 65 ετών εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από ίδιο δικαίωμα (έχοντας δικαίωμα επιλογής για ποια σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη).

Σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποσαφήνιζαν χθες ότι η νέα συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών θα γίνει εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν έως χθες το βράδυ σε τεχνικό επίπεδο με επικεφαλής τον γ.γ. Ν. Φράγκο.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90