04/04/2016
Γιατί ήλθε η ρήξη με τον Τόμσεν - Τι θέλει το ΔΝΤ, τι είναι η έκθεση «νεκροψία» για την ελληνική οικονομία

 

«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής».

H δήλωση αυτή του Αλέξη Τσίπρα βάζει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς όλα πλέον είναι στον αέρα. Οι συζητήσεις που θα άρχιζαν αύριο Δευτέρα τίθενται εν αμφιβόλω όσο δεν ξεκαθαρίζεται ο ρόλος του ΔΝΤ και κυρίως του Πολ Τόμσεν. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να πιέσει το Ταμείο να ρίξει τους τόνους και τις απαιτήσεις του και επιδιώκει την απομάκρυνση του «σκληρού» διευθυντή του τμήματος της Ευρώπης, του Δανού τεχνοκράτη και της υφιστάμενής τους Ντ. Βελκουλέσκου. O Τόμσεν θεωρείται ανεπιθύμητος στην Αθήνα και η κυβέρνηση θα ήθελε την απομάκρυνσή του, ωστόσο, δεν απαντάται το ερώτημα αν θα ήθελε και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αν το Ταμείο έφευγε θα ήταν μια επικοινωνιακή νίκη για την κυβέρνηση, ωστόσο είναι δύσκολο να συμβεί καθώς θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να βάλουν τα χρήματα που θα έδινε το Ταμείο στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, στο θέμα του χρέους, το Ταμείο είναι για κάποιους ένας σημαντικός σύμμαχο, ωστόσο το... παράπονο των ανθρώπων του Ταμείου είναι πως φέρονται να μην έχουν ενημέρωση από την "ευρωπαϊκή" πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ιγνατίου, μιλώντας νωρίς το πρωί της Κυριακής στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο, τόνισε πως μίλησε με πηγές στην Ουάσινγκτον και για το θέμα του Brexit, που στις συνομιλίες συνδέθηκε με την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι πηγές αυτές ισχυρίζονται πως ο κ. Τόμσεν απλά διαπιστώνει πως αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ορατός.

Αυτό θα συμβεί επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν καμία κουβέντα για την ελληνική διαπραγμάτευση πριν το βρετανικό δημοψήφισμα. Εάν δεν τελειώσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, τότε το ελληνικό ζήτημα θα "παγώσει", αφού από ένα σημείο και μετά οι Ευρωπαίοι θα ασχολούνται μόνο με το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκάλυψε πως το ΔΝΤ αντιπροτείνει στην ουσία 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και γενναία ελάφρυνση χρέους, αντί για το 3,5% που έχει ήδη συμφωνηθεί. Έναν στόχο που στο Ταμείο θεωρούν ξεκάθαρα ανέφικτο.

Συνεχίζοντας, κατέληξε λέγοντας πως "το ΔΝΤ προσπαθεί να διορθώσει την αθλιότητα που έγινε το 2010, για την οποία φέρει ευθύνη ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε πάει ενάντια στην λογική του Ταμείου τότε. Προσπαθούν να διασωθούν γιατί επίκειται μία πολύ σοβαρή έκθεση, η λεγόμενη "νεκροψία", για να δουν τι συνέβη τότε. Φαίνεται ότι η ανεξάρτητη αυτή επιτροπή (σ.σ. που έχει αναλάβει την εν λόγω έκθεση) καταλήγει σε συμπεράσματα που δεν είναι υπέρ του Ταμείου. Στην προσπάθεια αυτή βοηθούν την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, η οποία ωστόσο αν έρθει, θα έρθει δυστυχώς με τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται".

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90