04/04/2016
Αποτρόπαια η σκέψη για πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα για τον Γ.Σταθάκη

 

Επικριτικός απέναντι στην τακτική που φέρονται να ακολουθούν υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις σημερινές αποκαλύψεις του WikiLeaks, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
 
"Είναι αποτρόπαια η σκέψη, όταν διατυπώνεται, ότι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μια στρατηγική η οποία μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, με ένα πιστωτικό γεγονός οποιασδήποτε μορφής, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς να αποδεχτούν πράγματα τα οποία κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που έχει η χώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ εστιάζοντας στον ρόλο του Πόουλ Τόμσεν επεσήμανε ότι "μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν, προφανώς, εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης".
 
Εκτίμησε ότι το ΔΝΤ "επίσημα δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με τέτοιου τύπου στρατηγικές στη διαπραγμάτευση", ενώ για μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Τόμσεν είπε ότι είναι θέμα του Ταμείου πώς θα το χειριστεί.
 
Ερωτηθείς, δε, σχετικά, ο κ. Σταθάκης υποβάθμισε τη σημασία του ποιος διέρρευσε τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν έχει και τόση σημασία".
 
Για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει τώρα τη θέση του συμβούλου, καθώς είναι ένα πρόγραμμα της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ότι το Ταμείο θα αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
 
Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη συζήτηση για το χρέος, λέγοντας: "Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση".
 
Πηγή: news.gr


efm_728x90