28/03/2016
Να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας συστήνει ατο ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

 

Να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας συστήνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" και σε δήλωσήτου στην "Εφημερίδα των Συντακτών", τονίζοντας παράλληλα ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο, δηλαδή τόσο η αξιολόγηση όσο και το χρέος.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, την ενημέρωση αυτή (ότι δηλαδή θα συζητηθεί τον Απρίλη το χρέος) έκανε προς τους υπουργούς Οικονομικών ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εκτίμησε δε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, διότι έχει αλλάξει το κλίμα "σε σχέση με το καλοκαίρι και πιο πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρεθούν λύσεις παρά να βάλουν εμπόδια".

Ωστόσο αντικρούει την άποψη ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το αίσιο τέλος της αξιολόγησης, "όταν την ίδια στιγμή εξελίσσονται συγκρούσεις που αφορούν την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων". Αποδέχεται ως μέρος του προβλήματος τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τις ανισότητες προσθέτοντας ότι "η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη".

Ο κ. Τσακαλώτος, καταλογίζει σε ορισμένα μέλη του ΔΝΤ απουσία "μέριμνας για κοινωνική δικαιοσύνη και κατανόησης για τη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα όταν ζητούν μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής του φόρου εισοδήματος να έρθει μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου". Αναγνωρίζει την έλλειψη ταυτόσημης άποψης στο ΔΝΤ "όπως και σε άλλους θεσμούς", όπως σημειώνει και απορρίπτει την πιθανότητα ρήξης με το ΔΝΤ. Αναφορικά με την ανατροπή των κεκτημένων που επιχειρείται, ο υπουργός συνιστά στο ΔΝΤ να "βάλει νερό στο κρασί του", επισημαίνοντας ότι "οι εργασιακές σχέσεις είναι μια από αυτές τις κατακτήσεις και δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να στοχεύει στο χειρότερο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Αναφέρεται στη σθεναρή στάση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις και στην αναγκαιότητα επίσπευσης του κλεισίματος της αξιολόγησης και δηλώνει: "Η πρόταση μας που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι άκρως προοδευτική. Δεν επιβαρύνει καθόλου τους

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90