25/03/2016
Δυσνόητο το σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων

 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «Ανάθεση και Εκτέλεση Δημόσιων Συμβάσεων έργων, μελετών, προμηθείας αγαθών και υπηρεσιών» ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους τρεις σύλλογος προμηθευτών υγειονομικού υλικού, χαρακτηρίζοντάς τον «νόμο τερατούργημα».

Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και έχει τεθεί σε διαβούλευση από τις 12 Μαρτίου, αλλά όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού & Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), αντί να επιλύει «προσθέτει νέα, σοβαρά προβλήματα στις ήδη δυσκίνητες και αναποτελεσματικές διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και έργων».

Οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού υποστηρίζουν ότι, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι ο νέος νόμος θα ήταν ευσύνοπτος, περιεκτικός και όχι όπως ο προηγούμενός του ν. 4281/2014, τελικά διαπίστωσαν ότι το σχέδιο νόμου εκτείνεται σε 540 σελίδες και περιέχει 237 άρθρα (μόνον στο 1ο μέρος του).

Οι προμηθευτές χαρακτηρίζουν τα περισσότερα άρθρα ιδιαίτερα δυσνόητα διότι δεν περιέχουν ευθέως ρυθμίσεις, αλλά παραπέμπουν σε άλλα άρθρα - του ίδιου Σχεδίου Νόμου ή άλλων νομοθετημάτων- με αποτέλεσμα «να καθιστά σχεδόν αδύνατη ακόμη και την ανάγνωσή τους» εξηγούν.

Συνεπώς, από κοινού ΣΕΙΒ, ΠΑΣΥΠΟΥ και ΠΑΣΥΠΙΕ ζητούν την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και την επανεπεξεργασία του «από νομομαθείς με πείρα και γνώση, ώστε να προκύψει ένα αποτέλεσμα αντάξιο των αναγκών της χώρας, των φορέων που διενεργούν αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων και των επιχειρήσεων που τις εξυπηρετούν. Είναι το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει η Πολιτεία στον ευαίσθητο τομέα των προμηθειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (και δεν κοστίζει)» τονίζουν.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90