05/03/2014
«Ανοικτή» η διαπραγμάτευση για το βέτο στις ομαδικές απολύσεις

 

«Ανοικτή» παραμένει η διαπραγμάτευση για τον τρόπο κατάργησης του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, ζωντανή και συνεχίζεται... Εκτιμάμε ότι θα βρούμε κοινό δρόμο», ήταν η δήλωση που έκανε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, τη δυσκολία αποδοχής του σχεδίου του υπουργείου, το οποίο προβλέπει την εκχώρηση με υπουργική απόφαση της αρμοδιότητας έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων στον γενικό γραμματέα αντί του υπουργού ή του νομάρχη (όπως ισχύει με το ν. 1387/1983) με ταυτόχρονη ισχυροποίηση του γνωμοδοτικού ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την εφαρμογή συμφωνημένων, από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, αντικειμενικών κριτηρίων (πανοραμική «ακτινογραφία» της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, αιτιολόγηση της αναγκαιότητας περικοπής των θέσεων εργασίας, κριτήρια επιλογής των απολυομένων, μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απόλυσης).

Με δεδομένο ότι το «βέτο» προβλέπεται σε νόμο, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξακολουθούν να ζητούν να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας ή να αλλάξει το καθεστώς (με όποιο σχέδιο συμφωνηθεί) και πάλι με... νόμο, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ενημερώσει για την αδυναμία προώθησης οποιασδήποτε σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όσο υπάρχουν αντιρρήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης (άρνηση του ΠΑΣΟΚ).

Με βάση τον ισχύοντα νόμο, το «βέτο» ενεργοποιείται εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία εργοδότη - εργαζομένων για τις ομαδικές απολύσεις που ξεπερνούν, στον μήνα, τους 6 εργαζομένους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20-150 εργαζομένους και το 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους (ελεύθερες είναι οι απολύσεις σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 20 ατόμων).

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90