17/03/2016
Ασφαλιστικό: Περικοπές έως 20% στις επικουρικές, τι θα γίνει με τις κύριες

 

 «Το μεγαλύτερο αγκάθι που παραμένει είναι οι... περικοπές στις επικουρικές συντάξεις». Με αυτή τη δήλωση στην «Ημερησία» περιγράφουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το πλαίσιο μέσα στο οποίο συνεχίζονται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών για την αναζήτηση ενός έντιμου συμβιβασμού τόσο για το νέο Ασφαλιστικό.

Αλλά και για τις περικοπές που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη για τις πληρωμές των υφιστάμενων και όλων των νέων συντάξεων συνολικά κατά 1,085 δισ. ευρώ το 2016 (685 εκατ. ευρώ οι κύριες + 400 εκατ. ευρώ οι επικουρικές, όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός που έχει συνταχθεί με βάση τις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου).

ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόρριψη, από τους Θεσμούς, της πρότασης της ελληνικής πλευράς για την αύξηση των εισφορών στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης, θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση 20% σε όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Κάτι που επιδιώκει να αποφύγει η κυβέρνηση έχοντας θέσει, ως τελευταία «γραμμή άμυνας», την προστασία του συνολικού εισοδήματος έως 1.300 ευρώ από κύριες + επικουρικές συντάξεις + μερίσματα σε συνδυασμό και με την εφαρμογή των νέων πλαφόν τα οποία θα ισχύσουν με «οδηγό» την εθνική σύνταξη (το 6πλάσιο της εθνικής σύνταξης θα είναι το όριο για το «καθαρό» ποσό μιας καταβαλλόμενης σύνταξης και το 8πλάσιο για το άθροισμα συντάξεων).

«Οι δύο πλευρές έχουμε συμφωνήσει ως προς τα ποσοτικά δεδομένα των παρεμβάσεων», υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου. Και, παρά το γεγονός ότι παραμένει το «χάσμα» σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, υπογραμμίζουν ότι επιδιώκεται να «κλειδώσει» μια κατ’ αρχήν συμβιβαστική «λύση» για όλα τα άλλα κεντρικά θέματα που είναι:

Οι προϋποθέσεις καταβολής και το ύψος της εθνικής σύνταξης. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει αποδεχθεί την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης στα 20 έτη, αλλά, ζητά να υπάρχει η δυνατότητα απονομής μειωμένου ποσού στα 15 έτη υπό την προϋπόθεση ότι το αρχικό ποσό θα είναι 384 ευρώ και όχι χαμηλότερο (στα 320 ευρώ ή 340 ευρώ, όπως ζητούν οι Θεσμοί).

ΠΟΣΟΣΤΑ

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, για το αναλογικό τμήμα, στις κύριες συντάξεις. Η ηγεσία του υπουργείου έχει συμφωνήσει να αναδιατάξει τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύοντας την «ανταποδοτικότητα» εισφορών - παροχών σε όσους θα συμπληρώνουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης.

Ο επανϋπολογισμός (με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και την εθνική σύνταξη) όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων, παρά τα τεχνικά προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί. Το μέτρο προκρίνεται προκειμένου να «απορροφηθούν» οι περικοπές που έχουν γίνει από το 2009 έως σήμερα, αλλά, και να ισχύσει ένας «ενιαίος κανόνας» για όλους. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιμένει να μη γίνουν περικοπές έως το 2018 στην προσωπική διαφορά που θα προκύψει μέσω του επανϋπολογισμού.

Η διαδικασία μετάβασης, από την 1/1/2017, στην είσπραξη των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών με βάση το πραγματικό - φορολογητέο εισόδημα (έχουν διατυπωθεί πολλές επιφυλάξεις ως προς την εισπραξιμότητα και τα τελικά... έσοδα).

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90