15/03/2016
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, απομένουν πολλά να γίνουν

 

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση βασικών οικονομικών προβλημάτων διατύπωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η χώρα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση κρίσης στην Ευρωζώνη. Ο ίδιος τόνισε ότι απομένουν πολλά να γίνουν και επισήμανε ότι εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, θα εξεταστούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ - ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών οικονομικών προβλημάτων, και επισημαίνει ότι αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες.

«Αν κοιτάξει κανείς τι έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η κρίση, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση για ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί» τονίζει.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση στην κρίση της Ευρωζώνης. Αυτός, εξηγεί, είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα είμαστε σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, και γιατί είμαστε ήδη στο έβδομο έτος της κρίσης.

Όμως, σημειώνει, η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές ανισορροπίες. «Είχε προβλήματα με τη φορολογική πλευρά. Ήταν μη ανταγωνιστική. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ήταν πολύ μεγάλα και υπήρχε γενικά μια έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Εκτιμά ότι «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετρούν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι σήμερα «όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι άλλες χώρες». Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι «τώρα ο νέος κύκλος υγιών πολιτικών, που άρχισε να υιοθετεί η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ΕΜΣ, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Είμαστε, συνέχισε, μόνο στην αρχή αυτού του προγράμματος, η Ελλάδα έχει τώρα άλλα 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Και δεδομένης, πρόσθεσε, της έκτασης των προβλημάτων στην Ελλάδα από την αρχή, απομένουν πολύ περισσότερα να γίνουν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα για το χρέος, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αυξήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» επισήμανε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι, με βάση την εμπειρία του με άλλα προγράμματα προσαρμογής, δεν έχει κανένα λόγο να μοιράζεται  την απαισιοδοξία ορισμένων παρατηρητών όσον αφορά την Ελλάδα. «Εφ' όσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθούν» τόνισε.

«Οι προκλήσεις για την Κύπρο συνεχίζονται»

Για την Κύπρο ανέφερε ότι αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα ενός προγράμματος του ΕΜΣ, όπου υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την εφαρμογή καθορισμένης μεταρρύθμισης, επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο και σταθερή ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Επίσης, τονίζει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δίδουν στην Κύπρο σαφή πλεονεκτήματα στην περιοχή, αλλά για να τα αξιοποιήσει θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει υγιείς πολιτικές.

«Θα πρέπει να έχει υγιείς τράπεζες που να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς. Θα πρέπει να διατηρήσει μια ευέλικτη αγορά εργασίας, διατηρώντας την ελκυστικότητά της ως περιφερειακός επενδυτικός προορισμός» συμπλήρωσε.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90