11/03/2016
Από 17 δήμους με υψηλή ανεργία ξεκινούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

 

Τις βασικές κατευθύνσεις και τους στόχους της νέας γενιάς των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους της χώρας, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανέργιας Ράνια Αντωνοπούλου, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας εχθές, Πέμπτη

Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας οκτώ μηνών, ξεκινά πιλοτικά στις αρχές Απριλίου για 6.918 ανέργους σε 17 Δήμους- θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας. Σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 Δήμους, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο των Δήμων της χώρας.

Βασική προτεραιότητα της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

Οι 17 Δήμοι που θα εφαρμοστεί αρχικά το πρόγραμμα

Κατά τη συνάντηση, η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι ο άνεργος αφενός να έχει την αναγκαία επαγγελματική συμβουλευτική καθοδήγηση, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, αφετέρου να αποκτήσει εφόδια, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί μετά το πέρας του προγράμματος στην αγορά εργασίας.

«Στη νέα γενιά προγραμμάτων προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς», ανέφερε η κυρία Αντωνοπούλου.

Προσέθεσε δε ότι, με το νέο σχεδιασμό της κοινωφελούς, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης να περιλαμβάνεται στα προγράμματα το κριτήριο της εντοπιότητας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμο τα συγκεκριμένα κοινωφελή προγράμματα να υλοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους.

«Η ανεργία παραμένει μεγάλη πληγή για τη χώρα μας και οφείλουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε συντεταγμένα πρωτοβουλίες, για να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να είναι αρωγός και σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια που είναι σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Τα νέα προγράμματα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, οκτώ μηνών από πέντε που είναι σήμερα, και περιλαμβάνουν απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων.

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος. Η κατάρτιση θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας.

Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν:

Α. Πρόγραμμα κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών.

Β. Πρόγραμμα κατάρτισης στην επιχειρηματικότητα και κοινωνική οικονομία, διάρκειας 120 ωρών.

Αν ο ωφελούμενος δεν επιλέξει κανένα από τα παραπάνω δύο προγράμματα κατάρτισης, τότε θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Για την επιλογή των πρώτων 17 δήμων στους οποίους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, αλλά και για τους ακόλουθους 32 δήμους, χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να δίνεται προτεραιότητα σε δήμους που συνδυαστικά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και αυξημένη ποσοστιαία μεταβολή της μακροχρόνιας ανεργίας.

Ο κάθε Δήμος, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, οφείλει μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 να καταγράψει τα έργα/πράξεις/υπηρεσίες που επιθυμεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει.

Η τεκμηριωμένη αυτή δαπάνη θα καλυφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90