10/03/2016
«Ετέθη η ατζέντα», δήλωσε ο Τσακαλώτος μετά το πρώτο ραντεβού με το κουαρτέτο

 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Ηταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων δήλωσε Ευκ.Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν μόνος στο πρώτο ραντεβού με το κουαρτέτο καθώς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δεν παρεβρέθηκε λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας. Η συνάντηση του κ. Σταθάκη με το κουαρτέτο θα γίνει αύριο, Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της πολύ δύσκολης -όπως προειδοποιούν όλοι- αλλά και κρίσιμης διαπραγμάτευσης οι πληροφορίες θέλουν όλα τα καυτά θέματα να παραμένουν ανοιχτά, με τους δανειστές μάλιστα σε κάποια από αυτά να μην έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους.

Αν και η ευρωπαϊκή πλευρά άφησε να ενοηθεί ότι υπήρξε σύγκλιση με το ΔΝΤ στα βασικά θέματα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει στο πόσο είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό, με Αθήνα και ΕΕ να το προσδιορίζουν γύρω στα 3 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Αν δεν καλυφθεί αυτή η διαφορά των 6 δισ. ευρώ είναι προφανές πως δεν μπορούν να καταλήξουν και στο ύψος των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει το όποιο κενό τη διετία 2017-18 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σκληρές απαιτήσεις θέλουν οι πληροφορίες να προβάλουν οι δανειστές και σε ότι αφορά τις συντάξεις, ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό σχέδιο.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90