05/03/2014
ΓΣΕΕ: «Οχι» σε φορολόγηση των παροχών σε είδος

 

Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη φορολόγηση των παροχών σε είδος που καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους, όπως τα εταιρικά αυτοκίνητα και τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα, ζητά η ΓΣΕΕ. Ειδικότερα, με επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ζητά την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν τη φορολόγηση των παροχών σε είδος, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την ένταξη στο φορολογητέο εισόδημα των παραπάνω παροχών.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ σύμφωνα με την απόφαση 29/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), που εντάσσει στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες τις κάθε είδους παροχές που καταβάλλονται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, με σκοπό την κάλυψη δαπανών από την εκτέλεση της εργασίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποδοτικότερη διεξαγωγή της.

Σημειώνεται ότι με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με φόρο θα επιβαρυνθούν όσοι υπάλληλοι λαμβάνουν από τις επιχειρήσεις που εργάζονται παροχές σε είδος, δάνεια, εταιρικά αυτοκίνητα, εταιρικά κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές ακόμη και προκαταβολές μισθού, σε περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τους 3 μηνιαίους μισθούς. Στην περίπτωση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων το ποσό που θα φορολογηθεί με συντελεστές έως 42% θα είναι αυτό που υπερβαίνει τα 300 ευρώ ετησίως, ενώ για τα δάνεια και τις προκαταβολές μισθών το ποσό που θα φορολογηθεί θα είναι ο τόκος που θα προκύψει από το επιτόκιο που καθορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ποσά θα αθροιστούν με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου και θα φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η φορολογία αφορά παροχές σε είδος που αποκτώνται από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90