08/03/2016
Μοσκοβισί: Το Eurogroup θα συμφωνήσει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί

 

Το Eurogroup θα συμφωνήσει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, δήλωσε τη Δευτέρα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα είναι εποικοδομητικές, δεύτερον, ότι υπάρχει ακόμα ορισμένη δουλειά που πρέπει να γίνει, τρίτον, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τέταρτον, ότι είναι αναγκαία η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

«Αυτή είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα» σχολίασε ο γάλλος επίτροπος. «Σήμερα θα συζητήσουμε αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να ζητήσουμε στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα», ανέφερε στη συνέχεια ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη κάποιο κενό και πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Κατέληξε, λέγοντας ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως χρειάζεται αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στην Ελλάδα.

«Δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ, αλλά και δική μας, ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις» επισήμανε.

Η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού είναι η κοινή θέση των θεσμών και του Eurogroup, δήλωσε.

«Θέλω να κάνω σαφές ότι χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη και βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο προϋπολογισμός πρέπει να βρίσκεται και αυτός εντός τροχιάς μεσοπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Χθες, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: «Οι επαφές τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η αποστολή για την αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής, θα μπορέσει να έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, θα επιβεβαιωθεί αύριο (την Δευτέρα)».

Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών έρχονται στην Αθήνα για να συνεχίσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων και την έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90