01/03/2016
Μυστική συνάντηση των Θεσμών στη Φρανκφούρτη με φόντο την Ελλάδα

 

Μυστική συνάντηση είχαν την Κυριακή στη Φρανκφούρτη οι τρεις ευρωπαϊκοί Θεσμοί, σε μια προσπάθεια να βρεθεί «κοινό έδαφος» για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, το βασικό ζητούμενο που απασχόλησε χθες την κορυφαία συνάντηση στη Φρανκφούρτη, όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (και η ΕΚΤ) ήταν σε κοινή γραμμή, αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων με ορίζοντα τετραετίας, δηλαδή πώς υπολογίζει κάθε πλευρά το δημοσιονομικό κενό. «Εκεί είναι το κλειδί» εξηγούσε χθες κορυφαίο στέλεχος με σημαντική ενημέρωση για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι αν μέσα στις επόμενες ημέρες και κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group αποδειχθεί ότι όλες οι πλευρές είναι κοντά στην συναπόφαση για ένα κοινό πλάνο μέχρι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, τότε εντός των προσεχών ημερών θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών.

Πηγές τονίζουν ότι οι θεσμοί ζητούν περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού - επίσης κάποιοι λένε ότι οι περικοπές αφορούν πια και τις κύριες με την επιβολή πλαφόν για τις ανώτατες.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε το ΔΝΤ. Κανείς δεν το θέλει. Ούτε το ίδιο θέλει να συμμετάσχει. Μόνο η Γερμανία το θέλει στο πρόγραμμα. Και αναζητούμε λύση ώστε να παραμείνει τεχνικός σύμβουλος»... Η φράση κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου στο περιθώριο του πρώτου Οικονομικού Forum των Δελφών σκιαγραφεί το σκληρό μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στα... παρασκήνια των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90