05/03/2014
Στα υψηλότερα 5,5 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

 

ΣΤΙΣ 94,8 ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟ 92,6 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών, στις 94,8 μονάδες από 92,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ανέβηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο, παρότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ, που ανακοινώθηκε χθες.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο, τις Υπηρεσίες και κυρίως στις Κατασκευές, εξέλιξη που κατά το ΙΟΒΕ συγκλίνει με τα ευρύτερα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως η εξασθένηση της ύφεσης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση σε επιμέρους βραχυχρόνιους δείκτες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε πτωτικά για δεύτερο μήνα, καθώς εξασθένησε η πρόθεση για αποταμίευση και αυξήθηκαν οι προβλέψεις για άνοδο της ανεργίας. Αντίθετα, βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρείες προβλέπουν βελτίωση της απασχόλησης.

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών έκλεισε στις 89,9 μονάδες (+5,2). Ο δείκτης για την εξέλιξη της παραγωγής τους τρεις τέσσερις επόμενους μήνες κέρδισε 10 μονάδες, ενώ σαφή βελτίωση (+ 4 μονάδες) παρουσίασαν και οι εκτιμήσεις για την πορεία των εξαγωγών το τελευταίο τρίμηνο. Ανοδο 5 και 10 μονάδων κατέγραψαν αντίστοιχα οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες/ζήτηση εξωτερικού, καθώς και οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες. Θετικά κινούνται οι προβλέψεις για την παραγωγή και τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις είναι αρνητικές. Στα αποθέματα καταγράφηκε σταθερότητα. Ο δείκτης για την απασχόληση ενισχύθηκε ελαφρά, ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Τα 4/5 των επιχειρήσεων θεωρούν ότι οι τιμές θα μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και το 1/10 ότι θα αυξηθούν. Κεφαλαιουχικά και Ενδιάμεσα Αγαθά παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν τα Καταναλωτικά Αγαθά.

Με σημαντική βελτίωση στις 80,4 μονάδες, από 75,2 τον Ιανουάριο, έκλεισε ο δείκτης στις Κατασκευές. Η άνοδος οφειλόταν κυρίως στην ανάκαμψη των προβλέψεων για την απασχόληση. Οι εκτιμήσεις για το επίπεδο εργασιών έμεινε σταθερός. Τη μεγαλύτερη βελτίωση εμφάνισε ο δείκτης των Ιδιωτικών Κατασκευών. Υψηλότερα στις 82,4 μονάδες από 79,9 μονάδες έκλεισε ο δείκτης στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο ήταν λιγότερο απαισιόδοξες. «Πολυκαταστήματα», «Υφάσματα - Ενδυση - Υπόδηση» και «Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός» ήταν οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο.

Δείκτης ΡΜΙ: Ανοδικά για δεύτερο μήνα
Ανάπτυξη για δεύτερο διαδοχικό μήνα στη μεταποίηση, έδειξαν οι μετρήσεις της εταιρείας Markit για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI). Ο δείκτης αυξήθηκε οριακά στις 51,3 μονάδες, από 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο και παρέμεινε πάνω από τις 50 μονάδες που στη συγκεκριμένη μέτρηση διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση στον κλάδο. Πρόκειται για την πρώτη φορά σε διάστημα περίπου πεντέμισι ετών που ο δείκτης καταγράφει αύξηση για δύο διαδοχικούς μήνες, χάρη στη σταθερή αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Πτωτικά πάντως εξακολούθησε να κινείται η απασχόληση, παρά την έντονη αύξηση των νέων παραγγελιών.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90