25/02/2016
Οικονομική αιμορραγία από το «κλείσιμο» των τελωνείων

 

Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στον τελωνισμό των αγαθών εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για πολύωρες καθυστερήσεις και καταστροφή των εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, τα προβλήματα προκύπτουν καθώς τα φορτηγά που ξεκινούν από κάποιο τελωνείο στο εσωτερικό της χώρας με προορισμό κάποιο άλλο ελληνικό τελωνείο (υποκείμενα), στο οποίο θα πραγματοποιηθεί τελικά ο τελωνισμός των μεταφερόμενων αγαθών, μπλοκάρονται εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων ή αναγκάζονται να ακολουθήσουν παρακαμπτηρίους, με αποτέλεσμα πολύωρες καθυστερήσεις της άφιξης στον προορισμό τους.

Οι προαναφερόμενες καθυστερήσεις συνεπάγονται με τη σειρά τους βαριά πρόστιμα για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το ήδη επιβαρημένο, λόγω των πολύωρων καθυστερήσεων, κόστος μεταφοράς των αγαθών. Επιπλέον, για τις περιπτώσεις που μεταφέρονται ευπαθή προϊόντα η παραπάνω δυσχερής κατάσταση μπορεί να συμπληρώνεται με τη μερική ή ολοσχερή καταστροφή των εμπορευμάτων.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ανάγεται πολύ συχνά σε άθλο, εξαιτίας των πολλαπλών, έντονων και απρόοπτων δυσχερειών τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα της χώρας μας, είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η κατάσταση.

Για τον λόγο αυτό, το ΕΒΕΘ ζητά να ληφθεί -τουλάχιστον- άμεση μέριμνα για το άνοιγμα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των μπλόκων που επηρεάζουν τις διαδρομές από και προς τα τελωνεία που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. τελωνεία λιμένων), όπως ακριβώς συμβαίνει και με αυτά που βρίσκονται στα σύνορα, έτσι ώστε να λήξει η ιδιότυπη ομηρεία και οικονομική αιμορραγία των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90