05/03/2014
Το Δημόσιο δανείστηκε 1,138 δισ. με 3,60% - Σε προ μνημονίου επίπεδα τα επιτόκια

 

Σε επίπεδα προ Μνημονίου υποχώρησε χθες το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, μέσω της οποίας το Δημόσιο δανείστηκε 1,138 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας τη σταδιακή αναζωπύρωση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για ελληνικούς τίτλους. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,60% από 4% στην αντίστοιχη έκδοση που είχε γίνει τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 2010. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2010 κινούνταν στο 4,55%.

Η αμέσως χαμηλότερη τιμή είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2010, που ήταν μόλις στο 1,38%. Εν τω μεταξύ, κάτω από το 7% κινείται η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, παραμένοντας στη ζώνη του 6,9% και επίσης σε επίπεδα προ Μνημονίου, ενώ το spread των αποδόσεων με το γερμανικό Bund περιορίζεται στην περιοχή των 530 μονάδων. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου προσεγγίζει πλέον την απόδοση του 30ετούς ομολόγου αναφοράς, που τα τελευταία χρόνια κινείται υψηλότερα εκείνης του δεκαετούς και τείνει να αντιστραφεί η καμπύλη των αποδόσεων. Εξέλιξη που σηματοδοτεί πως αποδυναμώνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας τον οποίο αποδίδουν οι επενδυτές στην ελληνική οικονομία.

Αύριο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να κάνει αποδεκτές επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές, διαμορφώνοντας στο 1,4 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα αντλήσει μέσω της συγκεκριμένης δημοπρασίας και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ισόποσων λήξεων εντόκων γραμματίων την Παρασκευή.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90