13/02/2016
Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Μάρτιο

 

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δυνατό να επιτευχθεί πριν από το καθολικό Πάσχα. Αυτό θέλουμε», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά σε όλους τους τομείς της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η συμφωνία.

Σημαντική πρόοδο αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, κυρίως σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό, τα «ανοιχτά» δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

«Οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές σε όλα τα θέματα, αλλά κανένα δεν έχει κλείσει. Οδεύουν όμως προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Γάλλος επίτροπος. Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα είναι «πολύ δύσκολες πολιτικά και κοινωνικά», με τη δυσκολότερη όλων το Ασφαλιστικό.

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτήν τη στιγμή στόχος είναι η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις ερχόμενες ημέρες και η επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές.

Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης ανέφερε επίσης ότι το θέμα της «αποπολιτικοποίησης» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι δανειστές, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι «σημειώνεται και εδώ πρόοδος».

Ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε συγκεκριμένα ότι η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ αναφέρθηκε και στην επερχόμενη αλλαγή της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και στον σχεδιασμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. «Εχει σημειωθεί πρόοδος και σε αυτόν το τομέα και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Σε γενικές γραμμές, ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή δυναμική, η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία θα επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Σημείωσε, μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε «ανθεκτική» στην αβεβαιότητα της περυσινής χρονιάς και στους ελέγχους κεφαλαίων.

Καλή συνεργασία

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε και αυτός την καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ως προς το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της επάρκειας των κρατικών εσόδων, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Τέλος, υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 21,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δηλαδή το ένα τέταρτο του συνολικού πακέτου των δανείων που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM.

ΔΝΤ

Οι προϋποθέσεις επιστροφής

Από την πρόοδο που θα σημειώσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα θα εξαρτηθεί ο χρόνος επιστροφής της επικεφαλής Ντέλια Βελκουλέσκου για τον δεύτερο γύρο των συζητήσεων.

Παράλληλα, το Ταμείο τοποθετείται και για το θέμα των τραπεζών, τονίζοντας ότι ναι μεν τα θεμελιώδη δεδομένα έχουν ενισχυθεί μέσω των πρόσφατων ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά είναι σημαντικό να βελτιωθούν περαιτέρω με την εφαρμογή των απαραίτητων χρηματοοικονομικών πολιτικών μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις είπε ότι είχαμε έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές και προσέθεσε ότι οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται και ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί σε τεχνικό επίπεδο θα αποφασιστεί η επιστροφή.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90