12/02/2016
Νέο "ραβασάκι" 170 εκατ. προς τις φαρμακευτικές

 

Ορατό είναι το ενδεχόμενο και νέων ελλείψεων στα φάρμακα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία- και μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, πολύ πιο γρήγορα από ότι αρχικά αναμένονταν- καθώς το κονδύλι που έχει δοθεί είναι κατά πολύ μικρότερο των πραγματικών αναγκών των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 707 εκατ. ευρώ, τα οποία επιμερίζονται ως εξής: 600 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία, 27 εκατ. για τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Ωνάσειο, Αρεταίειο και Αιγινήτειο και άλλα 80 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές. Εντούτοις, παρά τον παραπάνω προϋπολογισμό, το πλαφόν που καθόρισε το υπουργείο Υγείας για τις δαπάνες των νοσοκομείων είναι μόλις 570 εκατ. ευρώ (510 εκατ. για τα νοσοκομεία και 60 εκατ. για τις κλινικές).

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η απόκλιση ανάμεσα στον προϋπολογισμό και το πλαφόν πληρωμών αγγίζει τα 137 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, καθώς θεωρείται υπέρβαση. Αυτό όμως είναι το πιο συντηρητικό σενάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι φαρμακευτικές ανεβάζουν τον πήχη των πραγματικών αναγκών των ασθενών στα 740 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως θα χρειαστεί να βάλουν ακόμη πιο βαθιά "το χέρι στην τσέπη”, με την επιβάρυνση του claw back για την υπερβάλλουσα δαπάνη να ανέρχεται τουλάχιστον στα 170 εκατ. ευρώ, πολύ πιθανόν και παραπάνω.

Πως υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων σε φάρμακα; Πέρσι η δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων κυμάνθηκε στα 490 εκατ. ευρώ, ωστόσο μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δόθηκαν επιπλέον νοσοκομειακά φάρμακα ύψους 250 εκατ. ευρώ. Από το 2013 ειδικότερα, όσο μειωνόταν η δαπάνη των νοσοκομείων, αυξανόταν ο όγκος των σκευασμάτων που δίνονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (από 118 εκατ. ευρώ το 2013 στα 250 εκατ. το 2015).

Οι φαρμακευτικές κάνουν λόγο για απουσία, για ακόμη μια φορά, οποιουδήποτε ελέγχου της υπέρβασης της δαπάνης στα φάρμακα, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών των ασθενών, αφού και οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις παραγγελίες των νοσοκομείων, ειδικά από τα μέσα της χρονιάς και μετά.

Η επιβάρυνση όμως δεν σταματά εδώ. Το ποσό των 170 εκατ. τουλάχιστον που θα αναγκαστούν καλύψουν οι φαρμακευτικές έρχεται να προστεθεί σε άλλα 700 εκατ. ευρώ που όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να πληρώσουν φέτος οι εταιρείες για επιστροφές claw back και rebate για τα φάρμακα που δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία (εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη).

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90