12/02/2016
«Επιχείρηση» τράπεζες από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

 

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να παραβρεθεί στο Eurogroup, ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι οι πτώσεις στο χρηματιστήριο οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση των αγορών.

Απέφυγε, όμως, να αναφερθεί συγκεκριμένα στην Deutsche Bank.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το Eurogroup θα συζητήσει για την οικοδόμηση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σήμερα πολύ ισχυρότερες απ' ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια.

«Πιστεύω ότι η Ευρωζώνη, διαρθρωτικά, είναι σε πολύ καλύτερο σημείο απ' ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζές μας» ανέφερε προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ, και συνέχισε: «Η διαδικασία για την ενδυνάμωση των τραπεζών μας θα συνεχιστεί με την τραπεζική ένωση στη θέση της… Οι αγορές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό, ίσως αυτό να είναι μέρος του προβλήματος αυτή τη στιγμή».

Ανησυχία εκφράζει και το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί λόγω της πρόσφατης μεγάλης υποχώρησης των μετοχών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας ισχυρός τραπεζικός τομέας για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού Τζέρι Ράις.

«Στον βαθμό κατά τον οποίο οι πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις αντανακλούν την επιδείνωση των προοπτικών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η υποχώρηση αυτή είναι πράγματι μια ανησυχία», είπε ο Ράις.

«Η ευρωπαϊκή ανάκαμψη είναι ανάκαμψη. Αλλά παραμένει ασθενική, και ένας ισχυρός τραπεζικός τομέας είναι απαραίτητος για να υποστηριχθεί η επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Τζέρι Ράις προέτρεψε τους ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής να επικεντρωθούν στη δημιουργία κινήτρων προκειμένου οι τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, ενώ έκρινε ότι η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ενθαρρυνόταν μέσω της πιο στενής επιτήρησης του τομέα, της βελτίωσης των ρυθμιστικών κανόνων για την κήρυξη πτωχεύσεων και την ανάπτυξη αγορών για χρέος που δεν εξυπηρετείται.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90