09/02/2016
Τσακαλώτος: Πρέπει να πείσουμε ότι τα νούμερα «βγαίνουν»

 

Την επιστροφή του κουαρτέτου μέσα στην επόμενη εβδομάδα περιμένει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής παραδέχτηκε πως υπάρχουν αγκάθια στις συζητήσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε περισσότερος αισιόδοξος τώρα, από ό,τι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση, ωστόσο, όπως είπε, «συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική των δύο αυτών μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

«Περιμένουμε να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο. Όχι αυτή την εβδομάδα, την άλλη κάποια στιγμή. Έτσι και αλλιώς τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτησή τους για την απόδοση των μέτρων που προτείναμε και θα προτείνουμε. Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες στη διάθεσή μας για να κλείσουμε τα θέματα. Αυτό θα επιτρέψει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος που θα βοηθήσει να δημιουργηθούν συνθήκες για να έχουμε αλλαγή σελίδας και να επιστρέψουν οι επενδύσεις» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, δίνοντας έμφαση στο κλείσιμο της συμφωνίας.

«Δεν κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση. Είναι πολύ σημαντικό το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Έτσι θα έχουμε περάσει ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και θα αντιμετωπίζουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τώρα. Είμαι πιο ευχαριστημένος την Παρασκευή από ό,τι την Δευτέρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.

» Το ασφαλιστικό και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος έχουν και τα δυο δομικό χαρακτήρα. Είναι μεγάλες σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν γιατί και τα δυο συνεισφέρουν στο βασικό στόχο, στο να συμφωνήσουμε ότι το 2018 θα φτάσουμε στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που δεν έχουμε εφαρμόσει. Υπάρχουν διαφωνίες που θα συνεχίσουμε να συζητάμε όταν επιστρέψουν. Συμφωνούμε όμως στη βασική αρχιτεκτονική τους.»

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι τα εργασιακά είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης και ότι η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90