02/02/2016
Απολύσεις θα φέρουν οι αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών

 

Απολύσεις εργαζομένων εκτιμούν οκτώ στους δέκα πολίτες ότι θα επιφέρει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά όσων δηλώνουν απαισιοδοξία για την πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα του πρώτου για το 2016 «Οικονομικού Βαρόμετρου» του ΕΒΕΑ. Την έρευνα διενήργησε σε δείγμα 1.000 ατόμων το διάστημα 25 με 29 Ιανουαρίου η εταιρεία ALCO και τα αποτελέσματά της επεξεργάστηκε το Κέντρο Μελετών και Ερευνών του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα σχολίασε: «Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει δυστυχώς ότι ο δείκτης αισιοδοξίας για την οικονομία έχει επιστρέψει στα αρνητικά επίπεδα των περασμένων ετών, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν σε όξυνση. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί βέβαια και την αρνητική αξιολόγηση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την κατάρτιση ενός νέου ασφαλιστικού. Για το Ασφαλιστικό οι οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα συμβάλει στη συρρίκνωση της ανεργίας αλλά, αντιθέτως, θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για απολύσεις.

Επιπλέον, το 62% των πολιτών θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι μη αποδοτική έως και λανθασμένη». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, η οποία αγγίζει το 80%, θεωρεί πως μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελέσει αντικίνητρο για τη δημιουργία προοπτικών μείωσης της ανεργίας, και πιο άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις. Επιπλέον, το 10% θεωρεί πως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν αποτελεί αντικίνητρο, ενώ το 10% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Στο ερώτημα σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων, και εδώ η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 62% θεωρεί πως η κυβερνητική πολιτική ακολουθεί λανθασμένη πορεία με αρνητικές επιπτώσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Το 17% των ερωτηθέντων είναι σύμφωνο με την πολιτική της κυβέρνησης ενώ, λόγω της τεχνικής φύσης του ερωτήματος, είναι αξιοσημείωτο το υψηλό ποσοστό του 21% των συμμετεχόντων που επέλεξε να μη συμμετάσχει στο ερώτημα αυτό.

Στα ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, το 80% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση με σχεδόν μηδενική βελτίωση από το προηγούμενο ποσοστό του Νοεμβρίου, ενώ το 14% είναι αισιόδοξο για μια επικείμενη βελτίωση και το 6% επέλεξε να μην συμμετάσχει. Το κοινό ρωτήθηκε και για τον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 79% δήλωσε απαισιόδοξο για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, ενώ το 15% απάντησε πως είναι αισιόδοξο. Το 6% δεν απάντησε.

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις (ερώτημα της ΓΣΕΕ στην ίδια έρευνα) το 80% απάντησε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού ρίχνει το βάρος στους νέους ασφαλισμένους χωρίς το 55% να πείθεται ότι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90