02/02/2016
Φορολογικό και ασφαλιστικό στην αξιολόγηση

 

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το κουαρτέτο ξεκαθάρισε από την πρώτη ημέρα της αξιολόγησης ότι το φορολογικό δεν μπορεί να καθυστερήσει κι έτσι θα πάει «πακέτο» με το ασφαλιστικό, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενο, καθώς δημοσιονομικά υπάρχει αλληλεξάρτηση των δύο κεφαλαίων.

Ενδεικτικό είναι ότι από την πλευρά του ΔΝΤ στη διάρκεια των πρώτων συναντήσεων επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, για την κυβέρνηση δημιουργείται ένας «καυτός» συνδυασμός, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με τις κινητοποιήσεις, όσο και με τις ενστάσεις των θεσμών.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ρυθμίσεις για το φορολογικό εντοπίζεται αφενός στην αλλαγή των κλιμακίων, αφετέρου στη φορολόγηση των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται σενάρια για κλίμακα από 10% έως και 50% για τα υψηλά εισοδήματα.

Το σύνολο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στο φορολογικό πρόκειται να παρουσιαστούν στο κουαρτέτο μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ήδη υπήρξε μια προκαταρκτική συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδη και τον νέο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή το βράδυ της Δευτέρας.

Έως την Παρασκευή, το κουαρτέτο θα έχει συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και τα στοιχεία για τα ζητήματα της αξιολόγησης και θα αποχωρήσει προκειμένου να τα επεξεργαστεί. Θα επιστρέψει σε περίπου μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιδιώκουν να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες το νωρίτερο, δηλαδή να έχουν κλείσει σε περίπου ένα μήνα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το δημοσιονομικό και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Η κυβέρνηση, όπως έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους, επιζητά επίσης γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έως το τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο με την προσθήκη του φορολογικού στο ασφαλιστικό δυσχεραίνεται η θέση της απέναντι στους πολίτες που κινητοποιούνται και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που θα κληθούν να ψηφίσουν δύο δύσκολα νομοσχέδια μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Σήμερα, Τρίτη, το πρόγραμμα των επαφών περιλαμβάνει συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο στις 11:00, στις 15.00 έχει οριστεί συνάντηση με τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ στις 19.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90