01/02/2016
Σαπέν: «Το συντομότερο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το χρέος

 

Τη σημασία του να τεθεί «το συντομότερο δυνατό» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελάφρυνση του χρέους, τονίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομι«Ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση αναγκαιότητα για την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Σαπέν και επισημαίνει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι μια δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και που πρέπει να τηρηθεί.

κών, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

 «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας», προσθέτει. Επίσης, εκτιμά ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

«Αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την ευρωζώνη», εξηγεί.

Εξάλλου, για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες».

Τέλος, ο κ. Σαπέν αναγνωρίζει ότι υπάρχει σύνδεση του οικονομικού ζητήματος της χώρας με το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αναφέρει ότι για την Ελλάδα η παράλληλη αντιμετώπιση των δύο αυτών θεμάτων συνιστά «μια πρόσθετη δυσκολία».

Ωστόσο, εμφανίζεται κατηγορηματικός εναντίον όποιας συζήτησης περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Όπως δε μου άρεσαν ποτέ οι απειλές εξόδου από την Ευρωζώνη, δεν μου αρέσουν και οι απειλές εξόδου από ένα σύστημα, το οποίο, ακόμη κι αν είναι ελαττωματικό ή επιδέχεται βελτίωσης, είναι χρήσιμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για εμάς», λέει χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90