23/01/2016
Ντράγκι: Πολύ καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα-Θα έχουμε συμφωνία

 

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ καλύτερη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα και επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι σε εξέλιξη για τους δημοσιονομικούς στόχους, τη μεταρρύθμιση που θα κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, από το Νταβός της Ελβετίας.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήμασταν τον περασμένο Ιούνιο...Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να (...) ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το συνταξιοδοτικό χρειάζεται οπωσδήποτε μεταρρύθμιση, ώστε να είναι βιώσιμο και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός κόκκινων δανείων στην Ελλάδα:

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία, με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας σε ερώτηση αρχιστυντάκτη των Financial Times αν το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το κράτος δεν είναι αρκετά ισχυρό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποκρίθηκε: «Ναι, αλλά το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για πολλές άλλες χώρες».

Ο Ντράγκι σημείωσε παράλληλα, ότι η ΕΚΤ διαθέτει αρκετά εργαλεία ώστε να ωθήσει προς τα πάνω τον πληθωρισμό και διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δράσει για να εκπληρώσει την αποστολή της:

«Έχουμε πολλά εργαλεία…και κυρίως έχουμε την αποφασιστικότητα,  την θέληση και την δυνατότητα του διοικητικού συμβουλίου για δράση και χρήση αυτών των εργαλείων».

Για την προσφυγική κρίση

Ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απάντησε:

«Κάθε φορά που με ρωτούν για αυτό το πρόβλημα, η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι πόσο στενή και περιορισμένη είνα η οπτική ενός οικονομολόγου και πόσο λίγα ξέρουμε για αυτό το θέμα. Οι πρόσφυγες συνιστούν ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία για την Ευρώπη».

Η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη θα ωθήσει τις χώρες «να αυξήσουν περισσότερο τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις για να τους φιλοξενήσουν», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Παραδέχθηκε ότι οι διαφορές των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την κατανομή του βάρους από τη μετανάστευση ασκούν πίεση στους θεσμούς της ΕΕ, περιλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν για τις μετακινήσεις με ανοιχτά σύνορα, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Είμαι πραγματικά αρκετά βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, ότι θα βρεθεί μία λογική συμφωνία. Και ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι το αναπόφευκτο του φαινομένου θα κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντιμετώπισή του με όραμα, τόλμη και θάρρος, χωρίς φόβο. Η μη ύπαρξη συνεργασίας σημαίνει αγνόηση του προβλήματος και το να αγνοήσεις το πρόβλημα δεν θα το κάνεις να εξαφανισθεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90