22/01/2016
Ντράγκι: Τον Μάρτιο θα επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας

 

Τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο του 2% άνοιξε ο Μ.Ντράγκι, τονίζοντας την ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει δράση. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης και του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί, προειδοποίησε.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ έχει διαπιστώσει ότι η δυναμική του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παραμένει ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψει αργότερα το 2016. Οι εκτιμήσεις αυτές καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Kαθώς ξεκινάμε την νέα χρονιά τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, την μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Ως εκ τούτου, θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε την κατεύθυνση της νομισματικής μας πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση μας τον Μάρτιο, όταν θα έχουμε διαθέσιμες και τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ή την αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι το Δ.Σ. περιμένει «τα επιτόκια να μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα έχει την δύναμη, την βούληση και την αποφασιστικότητα να αναλάβει δράση και ότι έχει στην διάθεση της πληθώρα εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ στην χρήση των εργαλείων που διαθέτει.

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να στραφούν σε πολιτικές που είναι πιο φιλικές για την ανάπτυξη.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90