22/01/2016
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ

 

Στα ιστορικά χαμηλά του 0,05% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακού δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,3%.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και 0,30% αντιστοίχως.»

» Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2.30 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης».

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, του Μάριο Ντράγκι που αναμένεται να δώσει σήμα για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, αναλύοντας τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ωστόσο, έχοντας ανεβάσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών τον Δεκέμβριο –και απογοητεύοντας στη συνέχεια τις αγορές-, ο Ντράγκι εκτιμάται ότι δεν θα τάξει συγκεκριμένα πράγματα, αλλά θα τονίσει την ετοιμότητα και την ικανότητα της Τράπεζας να αναλάβει δράση όποτε και εάν χρειαστεί.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90