21/01/2016
Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους για το Ασφαλιστικό

 

Το κλίμα στις συζητήσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ εποικοδομητικό, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg από το Νταβός.

«Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι γενναίες και φιλόδοξες, ψηφίζονται από το κοινοβούλιο», σημείωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε επιπλέον είναι μία, επίσης γενναία και φιλόδοξη, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είχαμε ένα πρώτο σχέδιο, που είναι συνολικό και θετικό, αλλά χρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους».

Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα φθάσουν πολύ σύντομα στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε κάποιες πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές».

Συπλήρωσε ότι θέλει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς, όπως εξήγησε, στη συνέχεια θα υπάρξει ένας «ενάρετος κύκλος» με την εξής σειρά: Πρώτα, θα ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μετά θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση και κατόπιν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του ελληνικού χρέους.

H προτεραιότητα τώρα, συνέχισε, είναι να έχουμε μία ισχυρή και θετική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ σημείωσε «ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί» και αυτός είναι ο λόγος που οι ομάδες μας στην Αθήνα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.

Για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σε άλλη συνέντευξη στο Reuters, ο γάλλος επίτροπος είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, και οι προοπτικές της Ευρωζώνης για ανάκαμψη παραμένουν αμετάβλητες.

Παράλληλα, απέρριψε ότι θα υπάρξει επιστροφή στην διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, παρά την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές τις πρώτες εβδομάδες του 2016 λόγω της Κίνας και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Σε ερώτηση για το εάν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ξέμειναν από πολεμοφόδια για να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία, ύστερα από χρόνια ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μοσκοβισί απάντησε: «Έχουν τα όπλα και μπορούν να δράσουν».

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει λάβει από το 2012 τα σωστά μέτρα για να διατηρήσει την ενότητα της ευρωζώνης και να δείξει ότι μπορεί να αντέξει το όποιο σοκ.

Επέμεινε ότι δεν αναμένει σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της στις αρχές Φεβρουαρίου, παρά την επιβράδυνση στην Κίνα και τις απώλειες στα χρηματιστήρια.

«Όπως το βλέπω τώρα, δεν διαβλέπω καμία αλλαγή, καμία σημαντική αλλαγή στις προβλέψεις μας [...] για την Ευρώπη. Φυσικά όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτούς τους κινδύνους. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την πολιτική μας αλλά να την ενισχύσουμε» είπε.

Σχετικά με την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και την πτώση τιμών στα εμπορεύματα, ο Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν νιώθω ότι επιστρέφει η χρηματοοικονομική κρίση. Δεν νιώθουμε ότι αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, υπάρχουν όμως αρνητικά σημεία που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε».

«Υπάρχουν ανησυχίες και πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη, ειδικά για την Κίνα που διέρχεται μια μετάβαση η οποία είναι δύσκολη και αβέβαιη. Συνολικά, ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στην ανάπτυξη, αυτό που βλέπουμε είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει αντίκτυπος, περιορισμένος, στην ανάπτυξη. Πιστεύω ακόμα περισσότερο περιορισμένος στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη που είναι θωρακισμένη και με μικρότερη εξάρτηση από αυτές τις κινήσεις».

Ο Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι στις ευρωπαϊκές προοπτικές από την πιθανή διάλυση της ζώνης Σένγκεν λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και της πιθανότητας οι Βρετανοί να ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.

Ωστόσο δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρξει μια καλή συμφωνία με τη Βρετανία τον Φεβρουάριο και μια συμφωνία για την αναμόρφωση του Σένγκεν που θα μπορούσε να αποτρέψει αυτούς τους υποθετικούς κινδύνους.

Παράλληλα, δεν βλέπει καμία ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επιβράδυνση. Είπε όμως ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προωθήσουν το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, γνωστό ως «Σχέδιο Γιούνκερ» καθώς και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η δυνητική τους ανάπτυξη.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90