27/02/2014
Κοντά σε συμφωνία για τις τράπεζες

 

Κοντά σε συμφωνία για τις τράπεζες βρίσκονται τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα. Στη χθεσινή σύσκεψη του Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής των δανειστών βρέθηκαν σημεία προσέγγισης στο μείζον θέμα του προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως αυτές προκύπτουν από τα stress tests της BlackRock.

Τα αποτελέσματα των stress tests εκτιμάται πως δοθούν στη δημοσιότητα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδος.

Χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος παρέδωσε στους επικεφαλής της τρόικας τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία έγιναν με βάση τη μεθοδολογία η οποία είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες προκύπτει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων τραπεζών δεν θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις αρμοδίων παραγόντων της ΤτΕ με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με αντικείμενο τη μεθοδολογία. Πάντως, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς και της τρόικας πλέον δεν απέχουν στο θέμα αυτό. Σημειώνεται ότι αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση του κ. Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο
Τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΤτΕ προκειμένου να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα για τον προσδιορισμό του τελικού αποτελέσματος. Στη συνέχεια η ΤτΕ θα ακούσει τις προτάσεις των κλιμακίων και όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφορές.

Επί της ουσίας έχει γίνει απολύτως αποδεκτό πως οι κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται με βάση τον δείκτη Core Tier I στο 8% που αποτελεί και τον δείκτη ο οποίος θα ισχύσει για τα πανευρωπαϊκά stress tests.

Κατά τις ίδιες πηγές δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία στο κομμάτι του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς αυτός αποτελεί μία ιδιαιτερότητα για τις ελληνικές τράπεζες και δεν περιλαμβάνεται στη μεθοδολογία των ευρωπαϊκών stress tests.

Επιδίωξη της ΕΚΤ, την οποία παρακολουθεί και η ΤτΕ, είναι το συνολικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τα τρέχοντα stress tests και τα οποία επεξεργάστηκε η BlackRock να μην διαφέρουν από απόψεως μεγεθών, σε σχέση με τα πανευρωπαϊκά stress tests καθώς οι δύο ασκήσεις προσομοίωσης διενεργούνται σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα.

Η οριστικοποίηση των μεγεθών της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες και επενδυτικοί κύκλοι, και θα ενισχύσει τον βαθμό εμπιστοσύνης των καταθετών έναντι των ελληνικών τραπεζών, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκές συνθήκες για την επιστροφή των καταθέσεων. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις στον κλάδο, θα απελευθερώσει δυνάμεις ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν τις τραπεζικές τους εργασίες, βοηθώντας την πραγματική οικονομία. Τέλος, όταν οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είναι έτοιμα να δοκιμάσουν δικές τους εκδόσεις στις αγορές αυτές.

Οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως αυτά τα stress tests μπορούν να δώσουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στις ελληνικές τράπεζες, αφού δημιουργούν τη σχετική βεβαιότητα πως παραμένουν ισχυρά κεφαλαιοποιημένες, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης θα υποβάλλονται στη σκληρή δοκιμασία των καινούριων τεστ αντοχής.

Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, όπου αυτό απαιτηθεί.

Ανάκαμψη «βλέπει» η ΤτΕ

  • Tη νέα της έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει σήμερα η Tράπεζα της Eλλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση, αποτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις, η TτE θα εκτιμά πως ενισχύεται η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.
  • Θα τονίζει πως απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και στη συλλογή φορολογικών εσόδων, χωρίς αυτό να σημαίνει επιβολή πρόσθετων βαρών στους ήδη σημαντικά επιβαρημένους, συνεπείς φορολογουμένους.

[Αισιοδοξία για την οικονομία]

H επιβεβαίωση από την πλευρά της Kομισιόν των προβλέψεων για ανάπτυξη το 2014 και το 2015 (0,6% και 2,9% αντιστοίχως) αλλά και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα επιτρέπουν περιθώρια αισιοδοξίας. Aυτό εκτιμά το τμήμα οικονομικών αναλύσεων της Eurobank στο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία». Προειδοποιεί πάντως πως οι επικείμενες αλλαγές στο μέτωπο των εργοδοτικών εισφορών δεν πρέπει να οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέσω των ισοδύναμων μέτρων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του κενού που προκύπτει από τη μείωσή τους.

Παράλληλα, τονίζουν πως η ελαστικοποίηση των ρυθμίσεων για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω την ήδη υψηλή ανεργία στη χώρα. Σχολιάζοντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζουν ικανοποιητική την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τον Iανουάριο και θεωρούν ως ανησυχητική την πορεία εσόδων του προϋπολογισμού. Στη μελέτη εκτιμάται επίσης πως ένας βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση του κλίματος έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των αλλαγών στη νομοθεσία του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Bουλή.

Eπίσης, εκτιμά πως ενδεχόμενη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει και στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσω εταιρικών ομολόγων.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90