25/02/2014
«Παράθυρο» για επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

 

Προεκλογικό δώρο σε δημοσίους υπαλλήλους αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για δυνατότητα επαναφοράς του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το 2011 και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν, το επίδομα των 150 ευρώ δινόταν πλέον σε ελάχιστες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα στους εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων.

Με απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα ενεργοποιείται εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους και του ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κατηγορίες των δικαιούχων στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και στα ΝΠΔΔ μπορούν και πάλι να διευρυνθούν.

Ειδικότερα, η εν λόγω διάταξη προβλέπει έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού. Κατόπιν αυτών, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλουν στο εποπτεύον υπουργείο τα αιτήματα. Στην συνέχεια, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να καταρτίσει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, για το σύνολο των φορέων που εποπτεύει, και να το υποβάλει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης πρέπει να αναφέρει το μέγεθος της προκαλούμενης δαπάνης. Πάντως με ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο υποστήριζε πως η παροχή δυνατότητας υποβολής πρότασης δεν σημαίνει επαναφορά του παλιού καθεστώτος αλλά άρση των ανισοτήτων μεταξύ εργαζομένων που απασχολούνται υπό ακριβώς τις ίδιες συνθήκες.

Όπως τονίζει η ρύθμιση αφορά σε μικρό αριθμό προσωπικού, που δεν είχαν υποβάλλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος, βάσει των αρχικών προθεσμιών και κάνει λόγο για ασήμαντο δημοσιονομικό κόστος και τονίζοντας πως η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90