25/02/2014
Αδιάλλακτη η τρόικα για τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ - Συνάντηση με Χατζηδάκη - Γεωργιάδη

 

Σκληρή στάση από την τρόικα, η οποία απέρριψε τις προτάσεις της κυβέρνησης για μερική απελευθέρωση των αγορών του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και του βιβλίου. Την ίδια στιγμή ήγειραν ενστάσεις και για τα μέτρα «ανακούφισης» των ενεργοβόρων βιομηχανιών καθώς και για τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχε στην επί δυόμισι ώρες συνάντηση: «Οι δανειστές θέλουν να κάνουμε τα πάντα που προτείνει ο ΟΟΣΑ εκτός από λίγες θεμελιωμένες εξαιρέσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των δανειστών πως «είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε πλήρως τις 240 από τις συνολικά 329 προτάσεις. Το 90% από τις 240 προτάσεις μπορούμε να τις περάσουμε άμεσα και το υπόλοιπο ποσοστό σε άλλα δύο νομοσχέδια που θα έλθουν πιο αργά».

ΓΑΛΑ
Η συζήτηση μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης αναλώθηκε στο θέμα του γάλακτος. Μάλιστα, κορυφαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πρόταση που παρουσιάστηκε είναι του υπουργείου Ανάπτυξης και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτή είναι να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή με ειδική σήμανση κατηγορία γάλακτος, αυτή της «μίας ημέρας». Σκοπός είναι να προστατευθούν οι κτηνοτρόφοι και οι μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Επίσης, στις προτάσεις είναι η κατάργηση του όρου «φρέσκου» γάλακτος.

Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το γάλα «χαμηλής παστερίωσης» με διάρκεια ζωής όσο προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και προσδιορίζει η κάθε βιομηχανία ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Από κει και πέρα για το γάλα υψηλής παστερίωσης να συνεχίσει το καθεστώς που υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς προστασίας.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Οι δανειστές δεν δέχθηκαν και τις θέσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία και να διατηρηθεί η ανώτατη τιμή πώλησης, αλλά με τη δυνατότητα παροχής εκπτώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επέμειναν περισσότερο σε θέματα απελευθέρωσης της ίδρυσης φαρμακείων ακόμη και από μεγάλες αλυσίδες. Φυσικά επέμειναν και στην πλήρη απελευθέρωση των τιμών. Η απάντηση της τρόικας, επισήμως, θα δοθεί την επόμενη Τρίτη.

Η τρόικα, όμως, απέρριψε τις προτάσεις για μερική απελευθέρωση και σε άλλα προϊόντα. Για παράδειγμα, στο θέμα του βιβλίου, οι δανειστές δεν δέχτηκαν τη θέση της κυβέρνησης πως από την ενιαία τιμή του βιβλίου να εξαιρεθούν (να απελευθερωθούν οι τιμές) μόνο για τα βιβλία που προορίζονται για εκπαιδευτικούς λόγους. Η ηγεσία του υπουργείου πρότεινε επίσης την ενιαία τιμή για τα υπόλοιπα βιβλία μόνο για τις πρώτες εκδόσεις.

Στο ψωμί, η τρόικα ζήτησε την εφαρμογή όλων των προτάσεων του ΟΟΣΑ και όχι μόνο αυτές που αφορούν στην πώληση με το ζύγι. Οι δανειστές εξέφρασαν επιφυλάξεις ακόμη και για το πρόσφατο πακέτο μέτρων ανακούφισης των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Όπως σημείωσαν, η σωστή συνταγή είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Τα θέματα της ενεργοβόρου βιομηχανίας θα εξεταστούν σήμερα σε σύσκεψη της τρόικας με το ΥΠΕΚΑ. Ενστάσεις ήγειραν ακόμη και για τις εμπορικές μισθώσεις, ρυθμίσεις οι οποίες πρόσφατα ψηφίστηκαν.

Την πλήρη κατάργηση ζήτησαν ακόμη και των φόρων υπέρ τρίτων, ενώ οι δανειστές αμφισβήτησαν ακόμη και τον νόμο που ψηφίστηκε πριν από έξι μήνες για τα ΚΤΕΛ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90