15/01/2016
Η Ελλάδα αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ

 

Η Ελλάδα «αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικαλούμενος τη συζήτηση με τον Τσακαλώτο και δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεση των Βρυξελλών. «Έχει γίνει πολλή δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση» είπε, χαρακτηρίζοντας σοβαρή την πρόταση για το ασφαλιστικό αλλά επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα χρειαστεί μήνες».

Στη συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, «ο υπουργός μού επιβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία», ανέφερε ο Γ.Ντάισελμπλουμ. «Του ξεκαθάρισα πως είναι τμήμα της συμφωνίας του καλοκαιριου, και πως είναι καίριας σημασίας για ορισμένες χώρες» σημείωσε.

«Θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση επειδή έχει κάνει πολλή δουλειά από τη συμφωνία του καλοκαιριού» είπε, σημειώνοντας ότι «βέβαια, το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, έχουμε μάθει από το παρελθόν, καθώς στο τέλος του προγράμματος είναι δυσκολότερο να κάνεις κάποια πράγματα».

Σημειώνοντας ότι παραμένουν ανοικτά σημεία, όπως το ασφαλιστικό και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, για την πρώτη αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup απέφυγε, ερωτηθείς από δημοσιογράφο, να μιλήσει για καθυστέρηση, λέγοντας ότι «δεν θέλω να το κάνω θέμα, δεδομένης της δουλειάς που έχει γίνει». «Όταν κλείσει η αξιολόγηση, θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτό πρέπει να το κάνουμε επειδή το ΔΝΤ επιμένει σε αυτό» τόνισε.

Ανέφερε ότι επιμένει στην εκτίμησή του πως «θα χρειαστούν μήνες, όχι εβδομάδες» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως «η πρόταση για το ασφαλιστικό είναι σοβαρή» και σημείωσε ότι «το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν βγαίνουν οι αριθμοί για την χρηματοδότησή του» . «Θα περιμένουμε την ανάλυση των θεσμών αν είναι βιώσιμη η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματο» ανέφερε.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90