14/01/2016
ΥΠΟΙΚ: Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση με τον Σόιμπλε

 

Σε εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την εκπρόσωπο του Σόιμπλε.

Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο διάστημα, λέει η Αθήνα. Μόνο με τήρηση των συμφωνηθέντων μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα, ξεκαθαρίζει το Βερολίνο, προσθέτοντας ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Διαψεύδεται κατηγορηματικά και από τις δύο πλευρές η παρουσία Τόμσεν στη συνάντηση των δύο υπουργών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Διαπιστώθηκε, προσθέτουν, ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμη το προσφυγικό / μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Καταλήγοντας οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν τα περί παρουσίας στη συνάντηση του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές. «Καλό θα είναι οι επίδοξοι... Ισαάκ Ασίμωφ να μην φαντάζονται συναντήσεις, με Τόμσεν, που δεν υπάρχουν» λένε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, επιβεβαιώνει ότι δεν συμμετείχε στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Π.Τόμσεν, αλλά δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν ήταν το «επόμενο ραντεβού» του κ. Σόιμπλε.

Βερολίνο: Πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθείΓια «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», έκανε λόγο και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο.

«Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του διήρκησε περίπου 70 λεπτά και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Αποτέλεσε δε τον τελευταίο σταθμό του Ευ.Τσακαλώτου κατά τη «μίνι» ευρωπαϊκή του περιοδεία, στην αναζήτηση συμμάχων για τα κρίσιμα ελληνικά ζητήματα: αξιολόγηση, Ασφαλιστικό, χρέος.

Σήμερα, Πέμπτη, ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90