11/01/2016
Κομισιόν: Το Βελγίο να ανάκτησει 760 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγών από πολυεθνικές

 

Βρυξέλλες εναντίον... Βρυξελλών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε παράνομες τις φοροαπαλλαγές του Βελγίου προς όφελος 35 πολυεθνικών, κρίνοντας πως στρεβλώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και μάλιστα σε βάρος μικρότερων παικτών.

Η Κομισιόν απέφυγε να κατονομάσει τις πολυεθνικές -καλώντας τη βελγική κυβέρνηση να το κάνει- αλλά επιβάλλει στο Βέλγιο να ανακτήσει 760 εκατ. ευρώ «διαφυγόντων» φόρων.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε και επισήμως τη Δευτέρα η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βέσταγκερ.

Τα φορολογικά πλεονεκτήματα που «προσέφερε» το Βέλγιο μόνο σε λίγες εταιρείες «στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό θέτοντας τις μικρότερες εταιρείες που δεν είναι πολυεθνικές σε δυσχερέστερη θέση», ανέφερε.

Η επίτροπος περιορίστηκε να πει ότι οι «περισσότερες» από τις εμπλεκόμενες εταιρείες ήταν ευρωπαϊκές, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Όπως σημειώνει το Reuters, η έρευνα της Κομισιόν για την υπόθεση του Βελγίου είναι μία μεταξύ των τελευταίων κινήσεων της Επιτροπής να αντιμετωπίσει συμφωνίες που έχουν κάνει κράτη-μέλη προς πολυεθνικές -με παραδείγματα την Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο, και εταρείες όπως η Fiat ή τα Starbucks.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90